Česi kubánskym liekom liečiť nechcú, ministerstvo zdravotníctva verí, že pacientom pomôže

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:11 • 2 min
Česi kubánskym liekom liečiť nechcú, ministerstvo zdravotníctva verí, že pacientom pomôže

BRATISLAVA - Česko na rozdiel od Slovenska nebude na liečbu pacientov s diabetickou nohou využívať kubánsky liek Heberprot-P. Kubánci ho obom krajinám ponúkli v rámci rokovaní o deblokácii ich dlhu. Český minister Miloslav Ludvík chce byť podľa českých médií opatrný. Liek nemá európsku registráciu, Slovensko bude prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa bude používať.

slovakia

left justify in out

"Liek bol registrovaný v mnohých ďalších krajinách a klinické štúdie ukázali efekt u viac ako 100.000 pacientov. Vzhľadom na to, že liek sa aplikuje priamo do rany, podávanie lieku bude pod supervíziou kubánskych lekárov, ktorí zaučia našich lekárov a sestry, ako liek podávať, aby sme dosiahli a zabezpečili maximálnu účinnosť liečby," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Informácie o nežiaducich účinkoch zatiaľ podľa jej slov z doterajších zdrojov známe nie sú.

 

Rezort poukazuje, že Slovensko sa rozhodlo pre deblokovanie kubánskeho dlhu prostredníctvom lieku Heberprot s tým najlepším úmyslom, a to pomôcť slovenským pacientom s diagnózou diabetickej nohy. "Cieľom je, aby dostali unikátnu modernú liečbu, ktorá im pri ich zdravotnom probléme významne pomôže," povedala Eliášová.

 

Ministerstvo pripomína, že na dovoz lieku na Slovensko európska registrácia nie je potrebná, ak ide o mimoriadny dovoz. "O registráciu lieku štandardne žiada jeho výrobca v prípade, ak chce dodávať liek na príslušný trh. V tomto prípade bude liek na Slovensko dovážaný v rámci deblokácie dlhu – to znamená, že o takúto formu deblokácie prejavila záujem Slovenská republika. Z tohto titulu liek neprechádza štandardnou registráciou. Samozrejme, liek musí spĺňať všetky atribúty registrovaného lieku," zhrnula Eliášová.

 

Iný názor má poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Šéfovi rezortu Tomášovi Druckerovi (nominant Smer-SD) preto napísal list. Chce, aby postupoval ako jeho český rezortný kolega a mimoriadny dovoz lieku na Slovensku zastavil do ukončenia štandardného registračného procesu.

 

Liekom na diabetickú nohu Heberprot-P by sa mohli prví pacienti začať liečiť v marci. Liečba bude prebiehať v kardioústavoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies