Česi, ktorých zadržali v Turecku dostali šesť rokov väzenia

NETKY.SK • 2 August 2017, 13:51 • 2 min
Česi, ktorých zadržali v Turecku dostali šesť rokov väzenia

ANKARA – Dvoch Čechov, ktorých zadržala turecká polícia ešte počas minulého roka v novembri súd odsúdil na šesť rokov a tri mesiace väzenia. Markétu Všelichovú a Miroslava Farkasa turecké súdy uznali vinnými zo závažného trestného činu, z kontaktovania a členstva v organizácii kurdské milície YPG.

slovakia

left justify in out

Verdikt síce ešte nie je právoplatný, no aj po odvolaní sa na najvyšší súd budú mať obrovský problém dostať sa na slobodu. Český minister zahraničia Ľubomír Zaorálek prisľúbil, že v najbližších dňoch sa telefonicky skontaktuje s tureckým ministrom Melvutom Cavosuglom a požiada ho o odvolací súd v prípade, že sa pre neho rozhodnú aj odsúdení.

 

„Turecký súd v Širnaku dnes vyniesol rozsudok v trestnom konaní proti dvom českým občanom, ktorí boli zadržaní na hraničnom priechode Habur a obvinení z členstva v organizácii YPG, ktorá je v Turecku považovaná za teroristickú. Dnešný rozsudok súdu uložil obom Čechom nepodmienečné tresty odňatia slobody v dĺžke 6 rokov a 3 mesiace,“ uviedlo ministerstvo zahraničia.

 

„Dnešný rozsudok je pre mňa veľkým sklamaním. Bez ohľadu na to je momentálne nutné urobiť maximum, aby bola vec riadne preskúmaná odvolacím súdom. Pevne verím, že súd vyššej inštancie vyhodnotí záležitosť inak. Z našej strany samozrejme bude naďalej pokračovať poskytovanie konzulárnej pomoci,“ uviedol Zaorálek. Na záver dodal, že česká ambasáda je v neustálom kontakte z oboma zadržiavanými osobami a vykonáva funkciu prostredníka medzi rodinami zadržiavanými ako aj tureckými úradmi.

 

Hovorkyňa ministerstva informovala, že ani jeden z obžalovaných sa nezúčastnil súdu osobne, ale prostredníctvom videokonferencie z väznice Van na východe krajiny. „Odvolací súd by sa mohol konať za dva až tri mesiace,“ informovala hovorkyňa. O zatknutí Čechov informovali turecké média. Podľa nich sa dvojica zúčastnila výcviku v nemeckých špeciálnych silách, vo francúzskej légii a počas minulého roka sa pripojili ku kurdským milíciám YPG, ktoré bojujú na severe Sýrie proti IS.

 

Česi sa bránia tým, že sú humanitárny pracovníci, ktorí mali namierené do Iraku, kde chceli zriadiť poľnú nemocnicu. Krátko po ich zatknutí sa Zaorálek vybral do Turecka za dvojicu vyjednávať, no podľa jeho vlastných slov najlepšie by bolo, keby Turecko oboch vyhostilo, čo však môže trvať dlhšiu dobu. „To by bolo ideálne, ale nesľubujem to. Priali by sme si to všetci, ale myslím, že to nedosiahneme tak rýchlo. Bude to veľmi náročné, pretože sú obvinení zo závažných trestných činov a my do procesu nemôžeme nijakým spôsobom zasahovať,“ uviedol ešte v novembri, tesne pred odchodom do Turecka. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies