Česi koordinujú cez internet svoju pomoc utečencom

NETKY.SK • 20 Október 2015, 19:01 • 2 min
Česi koordinujú cez internet svoju pomoc utečencom

PRAHA - Česi, ktorým nie je ľahostajný osud utečencov, prostredníctvom internetu koordinujú pomoc a finančné i materiálne zbierky, napísal spravodajský server Novinky.cz a dodal, že nájsť sa dajú ponuky na tlmočenie z arabčiny či spolujazdy do balkánskych pohraničných oblastí, kde sa utečenci zhromažďujú.

slovakia

left justify in out

Cez balkánske štáty i naďalej prúdia na sever Európy tisíce utečencov, ktorých pohyb obmedzujú rôzne opatrenia na hraniciach. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok oznámil, že iba v Srbsku uviazlo vyše 10.000 ľudí, ktorí nemajú dostatok jedla, odevov či prikrývok. Podobný problém hrozí i v Macedónsku.

 

Slovinsko a Chorvátsko sa v pondelok rozhodli pustiť na svoje územia ďalších migrantov mieriacich ďalej do Európskej únie. Česko sa nateraz podľa Noviniek nachádza mimo tejto migračnej trasy.

 

Väčšinu z približne piatich desiatok dobrovoľníkov, ktorí v týchto dňoch pomáhajú utečencom na srbsko-chorvátskom hraničnom priechode Berkasovo-Bapska, tvoria podľa Noviniek práve Česi. Autobusy tam v pondelok priviezli niekoľko tisíc utečencov. Podľa dobrovoľníkov pôsobiacich na mieste však nie je v ich možnostiach túto situáciu zvládnuť.

 

"Je úplne nevyhnutné, aby na miesto prišla polícia, lekári a organizačné posily, inak je takmer isté, že dôjde k tragédii. Riešenie takto závažnej situácie nemôže dlhodobo ležať iba na dobrovoľníkoch," komentovala vzniknutú situáciu na internete koordinátorka iniciatívy Pomáhame ľuďom Zuzana Lenhartová, ktorú citovali Novinky.

 

V chorvátskej Bapske čakal v pondelok v daždi a blate dav približne 3000 utečencov vrátane malých detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona