Česi do semifinále, Američania doplatili na vylúčenia

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 17:59 • 2 min
Česi do semifinále, Američania doplatili na vylúčenia

MINSK - Do semifinále majstrovstiev sveta v bieloruskom Minsku postúpili ako prví českí hokejisti. V úvodnom štvrťfinálovom súboji v Čižovka Arene si Česi poradili s Američanmi 4:3 (1:1, 3:0, 0:2) a v súboji o postup do finále narazia na víťaza večerného zápasu Kanada - Fínsko.

slovakia

left justify in out

Českí hokejisti odplatili Američanom prehru (2:5) zo štvrťfinále tohtoročného olympijského turnaja v Soči. Zverenci trénera Vladimíra Růžičku rozhodli o svojom víťazstve v druhej tretine, v ktorej strelili tri presilovkové góly. Česi dvakrát potrestali tvrdý zákrok kapitána amerického výberu Justina Abdelkadera na hlavu Vladimíra Sobotku, za ktorý dostal útočník Detroitu trest na 5 minút plus do konca zápasu. Bolo to v 26. min za stavu 1:1. V presilovke najprv poslal Čechov do vedenia Tomáš Hertl a o necelé dve minúty zvýšil na 3:1 Roman Červenka. Ešte medzitým strelili Česi (menovite Červenka) ďalší gól, ale pre prikopnutie puku smerom k bránke ho rozhodcovia neuznali. Keď sa Američania vymanili z najväčšieho tlaku, mali niekoľko gólových šancí, ale neskôr opäť pykali v oslabení. V 37. min produktívny český obranca Ondřej Němec strelou od modrej zvýšil na 4:1. 

 

V tretej tretine sa Američania dostali do viacerých dobrých príležitostí, ale dostať puk za skvelého Alexandra Saláka sa im dlho nedarilo. V záverečných dvoch minútach však takmer vyrovnali. Tyler Johnson dvoma gólmi v rozpätí 12 sekúnd znížil na 3:4, ale Česi v samom závere pri power-play súpera aj s dávkou šťastia tesné víťazstvo a postup do semifinále ubránili. 

 

Štvrťfinále (Čižovka Arena, Minsk): 
Česko - USA 4:3 (1:1, 3:0, 0:2) - Česko postúpilo do semifinále 
Góly: 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář), 37. Němec (Jágr) - 7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Jones), 60. Johnson (Mueller, Smith) 


Vylúčení: 7:3 na 2 min, navyše Nelson 10 min a Abdelkader (obaja USA) 5 + DKZ, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Nord, Vinnerborg (obaja Švéd.) - Hull (Kan.), Suominen (Fín.) 

 

Zostavy: 
Česko: Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc – Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Kovář, Rolinek - 
USA: Thomas - Jones, DeKeyser, Gardiner, Murphy, Petry, McCabe, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Stapleton, Abdelkader – Wingels, Trocheck, Mueller – K. Hayes, Shore, McDonald - J. Hayes 

 

Hlasy (zdroj RTVS): 
Tomáš Hertl (útočník Česka): "Celý zápas sme mali pod kontrolou až na ten záver. Spadli nám tam dva góly, ale našťastie, sme to udržali. Celkovo to bol náš veľmi dobrý výkon v útoku aj obrane. Výborne zachytal Saša Salák, on bol hlavný článok dnešného víťazstva. Využili sme tri presilovky, čo bolo veľmi dôležité. Dúfam, že Láďa Sobotka bude po tom tvrdom zákroku v poriadku, lebo je to jeden z najlepších hráčov. Je jedno, či nastúpime v semifinále proti Kanade alebo Fínsku. Kanaďania hrajú podobným štýlom ako Američania, proti Fínom zase hráme počas celého roka. Vyberať si nemôžeme." 

Ondřej Němec (obranca Česka): "Tréneri nás upozorňovali, že brankár USA Thomas veľa pukov vyráža pred seba a tiež často vychádza z bránky a to sme chceli využiť. Myslím si, že sa nám to podarilo. Náš tréner často manipuluje s útokmi. Zrejme tie zmeny pomohli, keď sme zvíťazili. Čo sa týka najbližšieho súpera, vyberať si nemôžeme. Keď chceme byť úspešní, musíme zdolať Kanadu alebo Fínsko." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona