Češi chcú v Pánove u Hodonína obnoviť vzácnu flóru, proti burine bojujú tankami

NETKY.SK • 19 Október 2015, 12:30 • 2 min
Češi chcú v Pánove u Hodonína obnoviť vzácnu flóru, proti burine bojujú tankami

PÁNOV U HODONÍNA - V chránenej oblasti v českom Pánove u Hodonína bojujú s neželaným porastom svojským spôsobom. S ničením invazívnych rastlín pomáhajú tankisti.

slovakia

left justify in out

Obrovské ťažké stroje po sebe zanechávajú hlboké brázdy a polámané kríky. Piesočnatý podklad je priaznivý napríklad pre vzácny druh rastliny jitrocel, ktorý ale skrz burinu nemôže rásť. Dôvod prečo bolo územie vyhlásené na národnú pamiatku tak zničila burina. Predseda združenia Moravská tanková Sahara Zdeněk Crhák vysvetlil, že sa vzácnu flóru v oblasti snažia obnoviť.

 

Kedysi trávu dupadi cvičiaci vojaci alebo pasúce sa kone, dnes je však oblasť nedotknutá. Tanky a iná ťažká technika síce vyzerá ako drastické riešenie, ale je omnoho účinnejšia ako spásanie, doplnil Crnák. Tanky majú v Pánove jazdiť najmä cez víkendy až do marca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies