Česi a Slováci šetria, takmer každý Slovák si do práce nosí obedy z domu

NETKY.SK • 13 August 2013, 10:10 • 2 min
Česi a Slováci šetria, takmer každý Slovák si do práce nosí obedy z domu

PRAHA - Ľudia sa snažia čo najviac ušetriť na jedle. Až polovica Čechov si preto nosí do zamestnania obedy z domu, na Slovensku si do práce uvarí obed dokonca deväť ľudí z desiatich.

slovakia

left justify in out

V závodnej jedálni sa v Česku stravuje každý piaty, na Slovensku len každý dvadsiaty človek. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz, ktorý citoval údaje z prieskumu spoločnosti Profesia. Kým v ČR chodí na obed do reštaurácií 13 percent ľudí, na Slovensku je to len päť percent. Nový trend donáškových služieb sa v ankete výrazne neprejavil: takto sa stravujú len štyri percentá Čechov a jedno percento Slovákov. Prekvapujúcim zistením bolo, že každý piaty Čech pravidelne neobeduje. Na Slovensku dbajú o svoju životosprávu oveľa viac, pravidelne tu nejedia len dve percentá respondentov.

Podľa lekárov životný štýl ovplyvňuje zdravie z 50 percent, pravidelné a zdravé stravovanie patrí k základom zachovania zdravia. Prežívame časy, keď treba podávať čoraz väčší výkon a zároveň zamestnanci aj celé firmy často pracujú v neistote. Z týchto dôvodov sa ľudia snažia šetriť na obedoch čas aj financie. Zamestnanci tiež často nestihnú zájsť na obed a tak je pre nich domáca strava výhodná, uviedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Podľa odborníkov na hygienu práce však "jedlo za pochodu" nie je optimálnym riešením nielen zo zdravotného hľadiska. Keď ľudia pracujú bez prestávok, výkonnosť klesá. Okrem toho stres pôsobí ako spúšťač celého radu závažných chorôb, citovali expertov Novinky.cz.

Ľudia si nosia jedlo z domu aj preto, že v mnohých firmách zaniklo výhodné závodné stravovanie. Zamestnávatelia totiž chceli znížiť náklady a tak zrušili závodné jedálne. Z ankety na Profesia.cz vyplynulo, že 53 percent zamestnávateľov poskytuje zamestnancom stravné lístky. Každý desiaty ponúka stravovanie v závodnej jedálni. Dve pätiny zamestnávateľov priznali, že žiadny benefit týkajúci sa stravovania neposkytujú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies