Česi a Rumuni podpísali s Nemeckom zámer o spoločnom vojenskom výcviku

NETKY.SK • 16 Február 2017, 13:01 • 2 min
Česi a Rumuni podpísali s Nemeckom zámer o spoločnom vojenskom výcviku

BRUSEL - Nemecko podpísalo sériu dohôd so svojimi partnermi v NATO na spoločný nákup dopravných lietadiel a ponoriek a tiež na vývoj nových zbraní. Na dvojdňovom rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli došlo aj k dohode medzi Nemeckom a Českou republikou a Rumunskom o spoločnom cvičení armádnych jednotiek, uviedol dnes minister obrany ČR Martin Stropnický.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP spoločné nákupné úsilie niektorých spojencov možno vnímať aj pod tlakom USA, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu.

 

Nemecko vďaka uzavretým dohodám plánuje spolu s Holandskom a Luxemburskom kúpiť osem dopravných lietadiel Airbus A330. K dohode by sa malo pripojiť aj Nórsko a Belgicko.

 

Táto dohoda zapadá do širších snáh Severoatlantickej aliancie rozšíriť flotilu dopravných lietadiel, lebo v súčasnosti majú spojenci nedostatok dopravných lietadiel na prepravu vojakov a vojenského vybavenia.

 

Nemecko a Nórsko zároveň plánujú spoločný nákup šiestich ponoriek dohromady a náhradu zastaraných raketových systémov. V rámci spoločného úsilia s Francúzskom chce nemecká strana vytvoriť menšiu leteckú dopravnú jednotku zameranú na podporu účastníkov špeciálnych operácií a tiež na pomoc pre nemeckých štátnych príslušníkov, ktorí sa ocitnú v ťažkostiach v zahraničí.

 

Česká republika, Rumunsko a Nemecko v rámci ministerskej konferencie v Bruseli podpísali v stredu zámer o spoločnej spolupráci, týkajúci sa aliančných vojenských cvičení. Stropnický pripomenul, že ide o program známy ako Framework Nation Concept, kde sa jedna väčšia krajina NATO združí s menšími krajinami a spoločne pripravia výcvik. Minister spresnil, že takúto spoluprácu s Nemeckom má už dlhodobo Holandsko.

 

"My sme sa teraz dohodli so spolkovou republikou a trvalo to celkom dlho, niekoľko rokov, že by sme to tiež radi robili, a pridružili sa k tomu aj Rumuni. Znamená to, že keď vojenskí experti pripravia nejaké cvičenie, u našich síl tam bude vyčlenená brigáda rýchleho nasadenia a tá bude cvičiť spolu s nemeckými vojakmi," vysvetlil Stropnický. Dodal, že k prvému spoločnému cvičeniu by mohlo dôjsť už v druhej polovici tohto roka.

 

Ministerstvo obrany s návrhom na spoločné vojenské cvičenie musí osloviť vládu, získať jej súhlas a následne aj odobrenie zo strany parlamentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies