Červený kríž vyzýva na poskytnutie finančnej pomoci na boj proti hladomoru

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 15:54 • 2 min
Červený kríž vyzýva na poskytnutie finančnej pomoci na boj proti hladomoru

ŽENEVA - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes varoval, že svet má len tri alebo štyri mesiace na to, aby zachránil milióny ľudí v Jemene a Somálsku pred smrťou hladom.

slovakia

left justify in out

MVČK dnes vydal výzvu, ktorej cieľom je získať 400 miliónov dolárov pre spomínané dve krajiny, ako aj pre hladom ohrozený Južný Sudán a severovýchod Nigérie.

Operačný riaditeľ MVČK Dominik Stillhart dnes v Ženeve upozornil, že kým Južný Sudán už čelí hladomoru, v Jemene a Somálsku je troj- alebo štvormesačné "okno", po ktorom zrejme hladomor prepukne, ak sa situácia nezmení. Na severovýchode Nigérie postihuje akútna podvýživa asi 300.000 ľudí.

Stillhart vyzval medzinárodné spoločenstvo na štedré príspevky, pretože "čelíme mohutnej humanitárnej kríze". Upozornil, že vzhľadom na počet priamo ohrozených krajín ide o "situáciu, akú sme nejaký čas nezažili". Cieľom MVČK je dostať sa k približne piatim miliónom ľudí a pomôcť im.

Kým Južný Sudán a Nigériu postihli len vojnové konflikty, v prípade Jemenu a Somálska sa k ozbrojeným násilnostiam pridali aj prírodné katastrofy v podobe veľkého sucha.

"Musíme konať teraz, ešte je možné zabrániť hladomoru," vyzval Stillhart, ktorý však upozornil, že získanie financií na riešenie humanitárnej krízy nestačí. Podľa neho treba, aby aj strany konfliktu zmenili svoje postoje a rešpektovali medzinárodné humanitárne právo. MVČK v tejto súvislosti osobitne vyzval na zaručenie slobody pohybu v Jemene.

Pokiaľ ide o finančné príspevky, Stillhart uviedol, že zatiaľ panuje nejasnosť ohľadom USA, ktoré doteraz kryli 25 percent rozpočtu na humanitárne operácie MVČK v teréne. "Nevieme, čo môžeme očakávať," uviedol Stillhart v súvislosti s diskusiami o rozdelení rozpočtových prostriedkov v USA. Predstavitelia MVČK by však mali na budúci týždeň vystúpiť v americkom Senáte.

Stillhart dodal, že Spojené štáty zvyknú na riešenie kríz - ako je aj súčasná s hladomorom - prispieť sumou okolo 100 miliónov dolárov. V takom prípade by MVČK na operáciu proti hladomoru vo štvorici krajín potrebovalo už "len" 300 miliónov dolárov.

Prezident USA Donald Trump však nedávno vyhlásil, že chce znížiť americkú pomoc určenú pre zahraničie.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona