Červený kríž je pripravený hovoriť s IS, aby dostal pomoc k ľuďom

NETKY.SK • 8 December 2015, 07:59 • 2 min
Červený kríž je pripravený hovoriť s IS, aby dostal pomoc k ľuďom

ŽENEVA - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) sa snaží kontaktovať skupinu Islamský štát (IS) s cieľom dostať humanitárnu pomoc k ľuďom žijúcim v oblastiach, ktoré ovláda. Informoval o tom generálny riaditeľ MVČK Yves Daccord.

slovakia

left justify in out

Daccord sa vyjadril pre tlačovú agentúru AP v pondelok, keď sa v Ženeve začala konferencia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá sa koná každé štyri roky. Tento rok je témou okrem iného posilnenie medzinárodného humanitárneho práva, ohrozeného v zónach konfliktov ako Sýria, Irak, Južný Sudán, Afganistan či Jemen.

 

Červený kríž je "zásadne neutrálnou" organizáciou, ktorá sa snaží o "vzťah (s IS) tam, kde sa to dá", povedal Daccord. Podľa jeho slov je to veľmi náročné v Sýrii, pretože niektoré oblasti pod kontrolou IS sú neprístupné pre humanitárnych pracovníkov.

 

Organizácia sa podľa svojho riaditeľa musí sústrediť predovšetkým na Sýrčanov vo vojnou sužovanej krajine, kde od začiatku konfliktu pred vyše štyrmi rokmi zabili viac než 250.000 a zranili najmenej milión ľudí. Znamená to osloviť všetky možné strany konfliktu - vrátane IS.

 

"Snažíme sa o určité kontakty v Iraku, možno s ľuďmi na 'strednej úrovni' - ľuďmi, ktorí podporujú Islamský štát," povedal Daccord s tým, že snahou je nájsť riešenia na "pragmatickej" báze.

 

Reputácia Červeného kríža ako nezávislej a nestrannej organizácie by mu mohla pomôcť dosiahnuť cieľ dostať sa k najzraniteľnejším, uviedol Daccord a dodal, že v Sýrii je vnútorne vysídlených až osem miliónov ľudí - prevažne najchudobnejších Sýrčanov, ktorí nemôžu utiecť.

 

"Sme len humanitárna organizácia. Nič viac, nič menej," zdôraznil Daccord.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies