Červená stužka ako symbol povedomia o AIDS je v USA exponátom múzea dizajnu

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 09:33 • 2 min
Červená stužka ako symbol povedomia o AIDS je v USA exponátom múzea dizajnu

NEW YORK - O solidarite s obeťami syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti, známeho aj ako AIDS, svedčí aj kampaň Červená stužka, ktorá sa zrodila v roku 1991 v USA.

slovakia

left justify in out

Je za ňou skupina umelcov, ktorí v čase, keď kríza s AIDS vrcholila, spoločne vytvorili komunitu Visual AIDS Artists' Caucus a jej produktom sa stal "The Ribbon Project". Červená farba stužky bola zvolená zámerne – ako symbol krvi a citu, pričom nielen hnevu, ale aj lásky.

 

Asi 12 centimetrov dlhá stužka sa v strede prekladá tak, aby vznikla slučka a spolu s prekríženými voľnými koncami vytvárala po obvode písmeno V. Takýto symbol je jednoduchý na vytvorenie a komfortný na nosenie, keďže sa o odev pripína špendlíkom alebo zapínaním PIN. Nosí sa zvyčajne v dňoch okolo 1. decembra, keď si celý svet pripomína deň povedomia o AIDS.

V Spojených štátoch sa krátko po spustení projektu vytvorili spoločenstvá, ktorých členovia sa schádzali, aby strihali, skladali a spínali červené stužky určené na distribúciu po celých Spojených štátoch.

 

Keď nestačili uspokojovať záujem, umelci rozbehli spoluprácu s bezdomovcami z útulku na newyorskej Park Avenue, ktorým za viazanie červených stužiek týždenne vyplácali mzdu.

Aktivistom Visual AIDS Artists' Caucus sa v roku 1991 podarilo zaujať aj organizačný štáb, ktorý pripravoval udeľovanie divadelných cien TONY, takže hostia galavečera i moderátori tohto ročníka mali už na oblečení červené stužky. Vyjadrovali tak posolstvo, že epidémia HIV/AIDS zasiahla aj členov ich vlastnej komunity – hercov a zabávačov. Jedným z prvých, ktorý si na oblečenie pripol tento symbol, bol herec Jeremy Irons.

 

Červená stužka sa postupne dostala do povedomia svetovej verejnosti a ocitla sa na oblečení hostí galavečerov pri príležitosti udeľovania rôznych prestížnych cien, ako napr. Oscar, EMMY či Grammy. Známi ľudia, hudobníci, umelci, politici ju mali na odeve aj vtedy, keď vystupovali v talkšou, počas interview, televíznych debát i na športových podujatiach.

 

Červená stužka sa aj vďaka tomu stala medzinárodne uznávaným symbolom povedomia o AIDS. Inšpirovala nové humanitárne kampane, aj keď ich stužky boli, samozrejme, iných farieb.

Červená stužka nie je v Spojených štátoch patentovaná – práve preto, aby ju mohli vyrábať a nosiť kdekoľvek na svete ako symbol boja proti AIDS.

 

Červená stužka je aj dizajnovou "ikonou": v roku 1992 Rada módnych dizajnérov Ameriky (CFDA) ocenila jej dizajn a silnú vypovedaciu schopnosť. V roku 1997 sa červená stužka dostala ako exponát na výstavu Design for Life v newyorskom múzeu dizajnu Cooper-Hewitt National Design Museum, ako aj do expozície nazvanej Humble Masterpieces, ktorú vystavilo Museum of Modern Art v New Yorku, kde je od roku 2015 súčasťou stálej zbierky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies