BRATISLAVA - Červená repa sa v našej kuchyni nevyskytuje často. Práve denná spotreba šťavy má mnoho liečivých účinkov.
Šťava z červenej repy je naozaj zázrak. Už starí Rimania pili repu ako liek na horúčky a zápchy. Jednou z hlavných výhod repnej šťavy je, že obsahuje farebný pigment betalaínov. Jedná sa o silný antioxidant, anti-poburujúce, fungicídne a detoxikačné látky. Výskum ukazuje, že betalaín môže vykazovať látky, ktoré zabraňujú vzniku rakovine.
Zlúčeniny v repe zvanej diétne alebo anorganické dusičnany vstupujú do obehu po požití v slinách, kde niektoré z nich sú prevedené na oxid dusnatý, silný vazodilatátor, alebo regulátor ciev, hovorí štúdia. Dusičnan na rastlinnej báze je odlišný od dusičnanu sodného, používaného v jedlej soli.
Liečivé účinky červenej repy
Červená repa má vysoký obsah kyseliny listovej a mangánu. Zelené listy majú vysoký obsah vitamínu A ,vitamín C, vitamín K , ako aj vápnika, železa, horčíka, draslíka, horčíka, medi a síry.
Ľudia používajú šťavu z červenej repy tradične aj doma. Využívajú ju pri liečení pečene, kože, obličiek, únavy, kožných problémov, detoxikácie. Šťava z červenej repy má silné antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo.
Šťavu pite surovú, pretože obsahuje najviac prospešných látok, ktoré sa pri varení stratia.
Upozornenie: Dlhodobé účinky konzumácie červenej repy nie sú známe. Pigmenty v červenej repe môžu spôsobovať zafarbenie moču a stolice.
Poradíme vám super recepty, aby vám chutila:
Šalát:
Červenú repu môžeme pridávať do zeleninových šalátov. Nezabúdajme však že musí byť surová. Nakrájame ju na tenké plátky, alebo môžeme aj nastrúhať. V kombinácii s hrozienkami, strúhanou mrkvu alebo jablkom je to bomba nabitá vitamínmi.
Šťava:
Nápoj repa ako džús. Ak Vám samotná šťava z červenej repy nechutí skombinujte ju s mrkvou, uhorkou alebo zelerom. Ak máte radi sladšiu variantu podľa vlastnej skúsenosti Vám odporúčame pridať pomaranč, jablko a mrkvu a odšťavte v mixéri. Všetko musí byť v rovnakom pomere 1:1. Každé ráno na lačno vypite pohár elixíru a po hodine sa naraňajkujte a váš deň bude plný energie.
Zapečená:
Do misky naukladáme plátky červenej repy, pokvapkáme olejom, pridáme troľku škorice, osolíme a vložíme do rúry na 200 stupňov cca na 35 - 40 minút. Po upečení na repu položíme syr balkán alebo iný podobný syr a pečieme dalších 15 minút. Môžeme podávať s pečivom alebo zemiakmi.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies