Červená repa: Zázrak pre naše zdravie!

NETKY.SK • 19 Február 2015, 10:39 • 2 min
Červená repa: Zázrak pre naše zdravie!

BRATISLAVA - Červená repa sa v našej kuchyni nevyskytuje často. Práve denná spotreba šťavy má mnoho liečivých účinkov.

slovakia

left justify in out

Šťava z červenej repy je naozaj zázrak. Už starí Rimania pili repu ako liek na horúčky a zápchy. Jednou z hlavných výhod repnej šťavy je, že obsahuje farebný pigment betalaínov. Jedná sa o silný antioxidant, anti-poburujúce, fungicídne a detoxikačné látky. Výskum ukazuje, že betalaín môže vykazovať látky, ktoré zabraňujú vzniku rakovine.


Zlúčeniny v repe zvanej diétne alebo anorganické dusičnany vstupujú do obehu po požití v slinách, kde niektoré z nich sú prevedené na oxid dusnatý, silný vazodilatátor, alebo regulátor ciev, hovorí štúdia. Dusičnan na rastlinnej báze je odlišný od dusičnanu sodného, používaného v jedlej soli.  


Liečivé účinky červenej repy

  • Podporuje kardiovaskulárny systém 
  • Znižuje krvný tlak ( pite 2 šálky šťavy denne ). - Významne znižuje krvný tlak u pacientov s hypertenziou. Denná spotreba šťavy z červenej repy po dobu štyroch týždňov, významne znižuje krvný tlak u pacientov s hypertenziou v porovnaní s placebo šťavou. Šťava z červenej repy tiež pomáha uvoľniť cievy a zlepšujú funkciu ciev.
  • Posilňuje imunitný systém, pozitívne pôsobí pri chorobách srdca
  • Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče, obličkových kameňov
  • Zabraňuje vzniku rakoviny
  • Pomáha po rekonvalescencii, kŕčových žilách
  • Má pozitívny vplyv na zrak
  • Zbavuje črevá jedovatých látok ( denne 150 ml šťavy ) a odstraňuje zápchu
  • Pomáha pri ateroskleróze ( odporúča sa 50 - 100 ml surovej šťavy denne ) 
  • Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom, pomáha pri kožných problémoch
  • Vyvoláva optimistickejší náladu
  • Zmierňuje bolesti pri artritíde

 

Červená repa má vysoký obsah kyseliny listovej a mangánu. Zelené listy majú vysoký obsah vitamínu A ,vitamín C, vitamín K , ako aj vápnika, železa, horčíka, draslíka, horčíka, medi a síry. 


Ľudia používajú šťavu z červenej repy tradične aj doma. Využívajú ju pri liečení pečene, kože, obličiek, únavy, kožných problémov, detoxikácie. Šťava z červenej repy má silné antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo. 


Šťavu pite surovú, pretože obsahuje najviac prospešných látok, ktoré sa pri varení stratia. 

 

Upozornenie: Dlhodobé účinky konzumácie červenej repy nie sú známe. Pigmenty v červenej repe môžu spôsobovať zafarbenie moču a stolice.

 

Poradíme vám super recepty, aby vám chutila:

 

Šalát: 
Červenú repu môžeme pridávať do zeleninových šalátov. Nezabúdajme však že musí byť surová. Nakrájame ju na tenké plátky, alebo môžeme aj nastrúhať. V kombinácii s hrozienkami, strúhanou mrkvu alebo jablkom je to bomba nabitá vitamínmi. 

 

img

 

Šťava:
Nápoj repa ako džús.  Ak Vám samotná šťava z červenej repy nechutí skombinujte ju s mrkvou, uhorkou alebo zelerom.  Ak máte radi sladšiu variantu podľa vlastnej skúsenosti Vám odporúčame pridať pomaranč, jablko a mrkvu a odšťavte v mixéri. Všetko musí byť v rovnakom pomere 1:1. Každé ráno na lačno vypite pohár elixíru a po hodine sa naraňajkujte a váš deň bude plný energie. 

 

img

 

Zapečená: 

Do misky naukladáme plátky červenej repy, pokvapkáme olejom, pridáme troľku škorice, osolíme a vložíme do rúry na 200 stupňov cca na 35 - 40 minút. Po upečení na repu položíme syr balkán alebo iný podobný syr a pečieme dalších 15 minút. Môžeme podávať s pečivom alebo zemiakmi. 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies