Cervantesovu cenu 2016 získal španielsky spisovateľ Eduardo Mendoza

NETKY.SK • 30 November 2016, 15:45 • 2 min
Cervantesovu cenu 2016 získal španielsky spisovateľ Eduardo Mendoza

MADRID - Cervantesovu cenu, najprestížnejšie literárne ocenenie pre dielo napísané v španielčine, získal tento rok španielsky prozaik Eduardo Mendoza. Oznámil to dnes španielsky minister školstva a kultúry Íňigo Méndez de Vigo.

slovakia

left justify in out

Minister povedal, že počnúc Mendozovou prvotinou, románom La verdad sobre el caso Savolta (Pravda o prípade Savolta), autor obohatil španielsku prózu o nový naratívny štýl. Knihy Mendozu sú "plné nuáns a irónie", citovala ministra tlačová agentúra AP.

 

Pôvodnou profesiou barcelonský právnik napísal svoju prvotinu ako 32-ročný.

 

Niekoľko z jeho románov bolo preložených do iných jazykov. V češtine napríklad vyšiel v roku 2010 jeho román Podivuhodná cesta Pomponia Flata.

 

Cervantesova cena je finančne dotovaná 125.000 eurami. Striedavo ju udeľujú autorom zo Španielska a Latinskej Ameriky. Vlani ju získal mexický spisovateľ Fernando del Paso.

 

Cenu laureátovi odovzdáva španielska kráľovská rodina vždy 23. apríla, na výročie smrti Miguela de Cervantesa, autora Dona Quijota.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies