Ceruzka, alebo klávesnica? Pri písaní perom vstrebávame informácie rýchlejšie

NETKY.SK • 12 September 2018, 06:00 • 2 min
Ceruzka, alebo klávesnica? Pri písaní perom vstrebávame informácie rýchlejšie

Začal sa školský rok a počítač pomaly vytláča klasický poznámkový blok alebo diár, a to nielen v zamestnaní, ale aj v škole. Poznámky napísané pomocou klávesnice do počítača sa zdajú byť prehľadnejšie a praktickejšie, ako tomu ale skutočne je? Môže klávesnica dokonale nahradiť písanie rukou?

slovakia

left justify in out

Presne tieto otázky si kládli neuropsychológovia z nórskej University of Science & Technology, ktorí chceli overiť, či ručné písanie poznámok prehlbuje schopnosť lepšie uchovávať a spracovávať informácie.

 

Počas dvojmesačného výskumu sledovali proces učenia u dvadsiatich vybraných študentov, ktorým umiestnili na hlavu viac ako 250 senzorov, ktoré sledovali ich mozgovú aktivitu počas písania na klávesnici a počas písania digitálnym perom na obrazovku počítača.

 

"Výsledky experimentu jasne poukázali na to, že počas písania alebo kreslenia rúk boli rôzne časti mozgu aktívne odlišnými spôsobmi, a že fyzický pohyb pera rúk uľahčuje učenie. Pohyb perom totiž intenzívne zapája zmysly a vedie k rozdielnej nervovej aktivite, ktorá riadi všetky vyššie úrovne mozgu v spracovaní informácií," vysvetľuje profesorka psychológie pre ntnu.edu Audrey van der Meerová.

 

Vznikol teda prvý elektrofyziologický dôkaz, že mozog človeka je oveľa efektívnejší pri písaní perom v porovnaní s písaním na klávesnici. Jedinec si toho počas písania perom viac zapamätá. To však neznamená, že by sme mali zahodiť počítač.

 

Ideálne je prepojiť digitálnej technológie s písaním rukou

 

Pokiaľ chcete pre seba i svoje deti to najlepšie, potom stavte na kombináciu oboch techník. Dôležité veci, ktoré si budete chcieť skutočne zapamätať, píšte rukou, a ostatné na klávesnici či stavte na prístroje, ktoré podporujú funkciu digitálneho pera.

 

V súčasnej dobe je na trhu celý rad tabletov a hybridných zariadení, ktoré umožňujú použitie digitálneho pera, ktoré premenia displej vo skicár alebo poznámkový blok. Je teda naozaj z čoho vyberať.

 

Operačné systémy mnohých prístrojov tak umožňujú písať na dotykovom paneli ako na papieri. Pomocou rôznyych aplikácií si možno aj vytvárať lístky s ručne písanými poznámkami, ktoré sú podobné klasickým lepiacim papierikom.

 

Možno potom robiť poznámky a kresliť priamo do akéhokoľvek dokumentu či stránky v prehliadači alebo priamo na ploche. Výrez obrazovky je potom možné následne zdieľať.

 

Ak aj vy patríte k ľudom, pre ktorých sú poznámky jednou z najdôležitejších súčastí smartfónu, existuje mnoho aplikácií ideálnych práve pre vás. 

 

4 najlepšie aplikácie pre vytváranie a spracovanie vašich poznámok: 

 

Evernote - môžete používať ako úplne jednoduchý poznámkový blok, ale aj ako pokročilého správcu pre váš obsah.

 

Microsoft OneNote - ponúka bohaté možnosti vytvárania poznámok alebo ich triedenia.

 

Simplenote - Vytvorenie poznámky, či zaznamenanie si nápadu ešte nikdy nebolo takto jednoduché.

 

Neato - ponúka naozaj rýchle vytváranie poznámok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona