Čerpanie peňazí EÚ presiahlo 80 percent

NETKY.SK • 19 Október 2015, 16:45 • 2 min
Čerpanie peňazí EÚ presiahlo 80 percent

BRATISLAVA - Využívanie európskych peňazí v končiacom sa programovom období 2007 - 2013 v posledných mesiacoch roka výrazne stúpa. Na základe posledných údajov ministerstva financií k 16. októbru miera čerpania eurofondov už dosiahla 80 %.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA v pondelok informovala Silvia Belešová, hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho, na základe aktuálneho stavu čerpania je potrebné do konca tohto roka využiť ešte 2,3 mld. eur. Z tejto sumy by malo byť podľa predpokladov vyčerpaných do konca roka 1,45 mld. eur a v budúcom roku sa má dočerpať zvyšných asi 800 mil. eur. Objem čerpania eurofondov v Národnom strategickom referenčnom rámci (zahŕňa jedenásť zo štrnástich operačných programov) koncom septembra dosiahol takmer 8,9 mld. eur, čiže 77,46 % z celkovej sumy 11,483 mld. eur.


"Naše predpoklady v čerpaní sa reálne napĺňajú. V súčasnosti je dynamika čerpania, ovplyvnená bezpochyby aj termínom ukončovania programového obdobia, najvyššia za celé programové obdobie," uviedla Belešová. Na základe doterajších skúseností bude trend zrýchľovania čerpania eurofondov naďalej pokračovať. "Najväčšie tempo očakávame v posledných dvoch mesiacoch roku 2015, ako aj v prvých štyroch mesiacoch budúceho roku," informovala.


Prijímatelia musia oprávnené výdavky zaplatiť dodávateľom do konca tohto roka a následne môžu požiadať o ich preplatenie v žiadostiach o platbu do apríla. "Preto rátame, že čerpanie bude výraznejšie stúpať aj v roku 2016, nakoľko veľa prijímateľov si necháva ukončenie realizácie projektov na poslednú chvíľu," priblížila Belešová. Čerpanie by tak malo výrazne akcelerovať.


Vláda a príslušné ministerstvá, zodpovedné za jednotlivé operačné programy, podľa úradu vlády priebežne prijímajú opatrenia k úspešnému dočerpaniu prostriedkov. "Do konca roka sa v zmysle pravidla N+2 predpokladá využitie všetkých prostriedkov potrebných k naplneniu tohto záväzku, čo znamená, že nedôjde k nevyužitiu zdrojov," pokračovala Belešová. Presný vývoj čerpania je podľa nej v tejto chvíli ťažké prognózovať, ale očakáva sa, že s blížiacim sa koncom roka budú čerpané čoraz väčšie objemy platieb. Čerpanie sa výrazne zrýchlilo napríklad za dva týždne od 23. septembra do 7. októbra 2015, keď bolo vyčerpaných cez 340 mil. eur.


V celom NSRR sú zazmluvnené finančné prostriedky vo výške 12,7 mld. eur, čo je 111,44 % z alokovaných takmer 11,5 mld. eur. "Zodpovednosť je v prvom rade na samotných prijímateľoch pomoci, ktorí majú uzatvorené platné a účinné zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku. Prijímatelia si majú plniť to, k čomu sa v projektoch zaviazali a riadiace orgány (úrad vlády, ministerstvá) musia plniť svoje záväzky vyplývajúce z týchto zmlúv," uviedla Belešová. Vláda a ministerstvá podľa hovorkyne už pred rokom, keď kontrahovanie dosiahlo 100 %, tak dali prijímateľom na vedomie, že peniaze sú k dispozícii a môžu ich využiť podľa pravidiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona