Čerpanie dotácií na zatepľovanie sa predĺži

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:40 • 2 min
Čerpanie dotácií na zatepľovanie sa predĺži

BRATISLAVA - Čerpať dotácie na zatepľovanie verejných budov pre mestá a obce, ktoré štát schválil v roku 2014, bude možné do 15. októbra 2015.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v dokumente nazvanom Návrh na zmenu schváleného rozpočtu Environmentálneho fondu na rok 2015, ktorý schválila vláda na dnešnom zasadnutí. Dokument na rokovanie predložilo ministerstvo životného prostredia.


Sumu 15 miliónov eur na zatepľovanie verejných budov pre mestá a obce odobril kabinet na zasadaní ešte v júni 2014. V dôsledku vysokej administratívnej náročnosti bol však schvaľovací proces pre jednotlivé žiadosti ukončený až v na konci uplynulého roka. Žiadatelia preto budú môcť dotácie čerpať až do 15. októbra tohto roka. Účelom podpory zatepľovania má byť zvýšenie energetickej efektívnosti verejných budov, čím sa má znížiť spotreba energie. Finančné prostriedky určené na podporu zatepľovania získal štát z výnosov z dražieb emisných kvót.


Podľa dokumentu tiež štát pridá dva milióny eur na budovanie a rekonštrukcie kanalizácií a vodovodov v obciach do 2 000 obyvateľov. V súčasnosti je totiž podľa ministerstva životného prostredia o dotácie na túto činnosť najvyšší počet žiadostí. Pre samosprávy je podľa dokumentu podpora týchto projektov kľúčová z pohľadu ich ďalšieho hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja. Výdavky Environmentálneho fondu pre tento rok sa tak zvýšia o 17 miliónov eur a dosiahnu 43 860 160 eur.


Environmentálny fond je štátny fond zriadený v roku 2005 na financovanie štátnej podpory projektov zameraných na zlepšenie stavu životného prostredia. Dotácie z neho môžu čerpať mestá, obce, samosprávne kraje, štátne inštitúcie alebo občianske združenia. Hlavné príjmy fondu pochádzajú z predaja emisných kvót, poplatkov za odber podzemnej vody a za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd alebo z pokút za porušenie predpisov v oblasti ochrany životného prostredia. Fond pôsobí na celoštátnej, regionálnej aj miestnej úrovni.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona