Černobyľ a Fukušimu budú monitorovať z vesmíru

NETKY.SK • 27 August 2013, 07:13 • 2 min
Černobyľ a Fukušimu budú monitorovať z vesmíru

KYJEV - Ukrajinská a japonská vláda sa v pondelok dohodli na spoločnom projekte, ktorého cieľom bude z vesmíru sledovať okolie a priestory vážne poškodených jadrových elektrární v Černobyle a Fukušime.

slovakia

left justify in out

Dohodu potvrdili ministri zahraničných vecí oboch krajín - Fumio Kišida a Leonid Kožara. Projekt ráta s budúcoročným vyslaním ôsmich miniatúrnych satelitov na obežnú dráhu Zeme. Ich úlohou bude zbierať informácie o situácii v kriticky poškodených zariadeniach. Kým tokijská univerzita dodá osem 60-kilogramových satelitov s priemerom 50 centimetrov, ukrajinská vesmírna agentúra prispeje raketovými zariadeniami. Úlohou satelitov bude z výšky 600 kilometrov každé dve hodiny zhotovovať zábery a taktiež vyhodnocovať signály zo senzorov umiestnených na Zemi pre prípadné prekročenie úrovne radiácie.

Kým jadrová katastrofa v Černobyle z apríla 1986 sa stala počas neúspešného testu, keď došlo k prehriatiu a výbuchu jedného z reaktorov, fukušimské reaktory v marci 2011 tvrdo doplatili na výpadok chladiacich systémov po zásahu ničivými vlnami tsunami, ktoré vyvolalo silné podmorské zemetrasenie. Udalosti v ukrajinskom Černobyle a japonskej Fukušime sa považujú za najväčšie jadrové katastrofy v histórii ľudstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona