Ceny zemného plynu majú podľa ÚRSO klesnúť, SPP na to nevidí priestor

NETKY.SK • 27 Január 2012, 08:27 • 2 min
Ceny zemného plynu majú podľa ÚRSO klesnúť, SPP na to nevidí priestor

Ceny zemného plynu majú podľa ÚRSO klesnúť, SPP na to nevidí priestor

slovakia

left justify in out

img

 Ceny zemného plynu na Slovensku by sa mali podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) od polovice februára znížiť. Ľudia by tak za plyn, ktorý používajú na vykurovanie či varenie platili o 3 až 5 % menej. Dôvodom je podľa ÚRSO lacnejší nákup zemného plynu Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) od ruského dodávateľa Gazprom Export.

"Najneskôr od 15. februára tohto roka budú znížené ceny zemného plynu pre domácnosti a ceny zemného plynu používaného na vykurovanie," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Rady pre reguláciu ÚRSO vykonávajúci pôsobnosť predsedu úradu Jozef Holjenčík.

SPP totiž podpísal rovnako ako aj ďalšie európske energetické spoločnosti dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom Export, na základe ktorej sa znížili ceny za dodávky plynu. "Úrad sa minulý týždeň dozvedel, že bol podpísaný dodatok k zmluve," opísal Holjenčík. ÚRSO si ho vyžiadal a dnes tak podľa Holjenčíka začal konanie o zmene ceny zemného plynu.

"Podľa prvých analýz, ktoré máme k dispozícii, to vyzerá tak, že môže dôjsť k zníženiu o 3 až 5 %," dodal Holjenčík. SPP však v súčasnosti nevidí dôvody na zníženie cien zemného plynu pre domácnosti. "Dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom Export nevytvára dostatočný priestor pre úpravu regulovaných cien, keďže nerieši, ale iba zmierňuje stratu, ktorá SPP v segmente domácností vzniká z dôvodu zle nastavenej regulácie," skonštatoval špecialista externej komunikácie SPP Peter Bednár. Dôvodom je podľa neho najmä to, že regulátor svoj výpočet cien pre rok 2012 postavil na nereálnych očakávaniach v oblasti vývoja kľúčových faktorov. Teda kurzu dolára voči euru a ceny ropy. "Tým umelo znížil regulované ceny plynu," dodal Bednár.

SPP preto podľa neho predpokladá, že ak nedôjde k zásadnej zmene vývoja trhových faktorov, ktoré ovplyvňujú nákupnú cenu plynu a vzájomnému priblíženiu prístupu regulátora a SPP k cenotvorbe, spoločnosť dosiahne aj v roku 2012 v regulovanom segmente domácností opäť stratu. A to vo výške niekoľko desiatok miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies