Ceny za vodu pre domácnosti neporastú, viac zaplatia tí, ktorí ju nečerpajú

NETKY.SK • 30 September 2016, 14:43 • 2 min
Ceny za vodu pre domácnosti neporastú, viac zaplatia tí, ktorí ju nečerpajú

BRATISLAVA – Zvýšenie cien za vodu by sa podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) domácností v kraji týkať nemalo. Zaplatiť by mali viac len tí, ktorí mali doteraz nulovú spotrebu.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom valnom zhromaždení BVS to povedal generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zsolt Lukáč. „Chcem jednoznačne vyvrátiť, že by z našej strany išlo o zvýšenie cien vody pre občanov. Rešpektujeme len legislatívu,“ doplnil.

 

Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach majú vodárenské spoločnosti povinnosť podať do 30. septembra návrh cien vodného a stočného na nasledovné regulačné obdobie. Bratislavská vodárenská spoločnosť pripravila v súlade s vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zavádzajúcu, tzv. dvojzložkovú cenu vodného a stočného. „Ten občan, ktorý má záhradu alebo dom, a má prípojku vody a nečerpá ju, v súčasnosti nemusí nič platiť, keďže nemá žiadnu spotrebu. V budúcnosti bude musieť zaplatiť za to, že má privedenú vodu, za to, že má kanalizáciu,“ vysvetlil Lukáč. „Neznamená to, že by sme súhlasili s tým, že regulačný úrad urobil dobrý krok,“ spomenul.


Navrhnutá suma cien za výrobu a dodávku pitnej vody, ako aj za odvázdanie a čistenie odpadovej vody pre jednotlivé tarifné triedy je podľa BVS na úrovni súčasného regulačného obdobia. Finálne ceny stanoví Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.


Novou vyhláškou Úrad pre reguláciu sieťových odvetví definuje spravodlivejšie prerozdelenia nákladov medzi všetkých odberateľov. Dvojzložkovú cenu tvorí variabilná zložka (za množstvo dodanej vody a množstvo vyprodukovanej odpadovej vody) a fixná zložka (za služby súvisiace s pripojením). Náklady na prevádzku a údržbu sietí doteraz započítavali priamo do vodného a stočného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies