Ceny výrobcov v eurozóne v novembri medziročne vzrástli, prvýkrát od roku 2013

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:06 • 2 min
Ceny výrobcov v eurozóne v novembri medziročne vzrástli, prvýkrát od roku 2013

LUXEMBURNG - Ceny výrobcov v eurozóne zaznamenali v novembri nečakaný medziročný rast, prvý od polovice roku 2013. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

Po tom, ako v októbri klesli o 0,4 %, ceny výrobcov v krajinách eurozóny sa v novembri zvýšili medziročne o 0,1 %. Novembrový výsledok predstavuje prvý rast cien producentov od júna 2013, keď vzrástli o 0,2 %. Ekonómovia pritom počítali s poklesom o 0,1 %.

 

Pod nečakaný rast sa podpísal fakt, že rástli ceny všetkých sledovaných komponentov mimo energií. Ceny výrobcov bez započítania cien energií sa zvýšili o 0,4 % po tom, ako v októbri stagnovali.

 

Aj medzimesačne sa ceny producentov v eurozóne zvýšili, v porovnaní s októbrom bol však tento rast miernejší. V októbri vzrástli o 0,8 %, v novembri len o 0,3 %. Napriek tomu výsledok splnil očakávania ekonómov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies