Ceny v eurozóne by mali v druhom polroku rásť, myslí si člen rady guvernérov ECB

NETKY.SK • 11 Február 2016, 11:39 • 2 min
Ceny v eurozóne by mali v druhom polroku rásť, myslí si člen rady guvernérov ECB

BRUSEL - V eurozóne sa môže inflácia v prvom polroku dostať do negatívneho teritória, hrozbu dlhodobej deflácie však Európska centrálna banka (ECB) odvrátila a ceny budú v druhej polovici roka rásť. Vyhlásil to vo štvrtok člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že je dôležité pozerať sa na strednodobé obdobie. V druhej polovici roka by sme už mohli vidieť jasný rast inflácie v dôsledku bázického efektu z predchádzajúceho roka," povedal Nowotny, ktorý je zároveň šéfom rakúskej centrálnej banky.


"Nehovoril by som o riziku deflácie ako takom. Mohlo by síce nastať v niektorých mesiacoch, ale to nie je deflácia. Myslím si, že to bolo úspešnou predchádzajúcou politikou ECB, že sme predišli deflačnému scenáru v Európe," dodal Nowotny.


Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil pred dvoma týždňami, sa v januári v eurozóne v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška ceny zvýšili o 0,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies