Ceny SOZA vyhral Rytmus aj Tásler, Veľká cena pre Miroslava Žbirku

NETKY.SK • 8 November 2013, 09:09 • 2 min
Ceny SOZA vyhral Rytmus aj Tásler, Veľká cena pre Miroslava Žbirku

BRATISLAVA – Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) ocenil vo štvrtok večer (7.11.) v bratislavskom Divadle Aréna cenami SOZA najúspešnejších autorov slovenskej hudobnej scény za roky 2011 a 2012. Trikrát na pódium vystúpil Ivan Tásler, dvakrát Kamil Peteraj.

slovakia

left justify in out

Najúspešnejším autorom večera bol líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler, odniesol si tri bronzové plastiky s názvom Eurydika od sochárky Jany Brisudovej. Ivan získal cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel v roku 2012, pieseň Veľa lásky získala ocenenie ako najhranejšia skladba za rok 2011 a rovnaké ocenenie za rok 2012 získala jeho pieseň Viac, ku ktorej mu text napísala manželka Anna Tásler-Onderková. Skladateľ a producent Marián Kachút si odniesol ocenenie za najhranejšie hudobné diela v roku 2011.

„Je to spojenie dobrej kapely, skvelých fanúšikov, aj toho, že už sme sa za tie roky niečo naučili. Je menej nervov a tým pádom viac pohody, tak to v kapele má byť. V kapele musí byť priateľstvo, nemusí byť najväčšie na svete, ale nesmie to byť len profesionalita, musia to byť silné vzťahy medzi ľuďmi. Verím tomu, že medzi nami v IMT Smile tie silné vzťahy sú. Je super, že tie ceny mi odovzdal práve Peter Lipa, je to človek, ktorého si vysoko vážim. Je to človek, ktorý mi povedal veľa múdrych rád,“ povedal pre TASR Tásler.

Dvakrát vystúpil na pódium textár a básnik Kamil Peteraj, odniesol si ocenenie pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2011 aj 2012. V trojici nominovaných textárov boli aj Boris Filan a Vladimír Krausz. Kritériom pre udelenie týchto ocenení je výsledok štatistického spracovania údajov za rok 2011 a za rok 2012 o použití hudby vo vysielaní rádií, televízií a na koncertoch. 

„Cena ma veľmi teší, pretože je to pre mňa taký indikátor toho, že veci, ktoré vznikali v priebehu rokov, stále žijú. Vždy sa v rôznych médiách objaví nejaká pesnička a to je vždy dobrá satisfakcia pre autora,“ dodal ocenený Kamil Peteraj.   

Cenu SOZA za najpredávanejší nosič zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov v roku 2011 si odniesol Rytmus za album Fenomén, za rok 2012 DVD Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho Spievankovo 2. Cenu za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní za rok 2011 aj 2012 získalo Anténa Hitrádio, ktoré do septembra minulého roku vysielalo pod značkou Rádio Hey!. 

V rámci večera odovzdali zástupcovia SOZA aj šesť honorárnych cien, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2011 si prevzal skladateľ Vladimír Godár, za rok 2012 skladateľka Ľubica Malachovská-Čekovská. 

Zápisom do Zlatej knihy SOZA 2011 boli in memoriam poctení hudobný skladateľ Ivan Hrušovský (1927-2001) a jazzový hudobník, dirigent aj organizátor hudobného života Ján Siváček (1928-1987). Do Zlatej knihy SOZA za rok 2012 boli zapísaní skladateľ Ivan Parík (1936-2005) a textár aj dramaturg Vít Ilek (1925-2009). 

Za celoživotné dielo získal Veľkú cenu SOZA 2011 džezový klavirista Gabriel Jonáš, za rok 2012 spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. „Poteší takáto cena, stretol som sa tu s niektorými hudobníkmi, ktorí mi pripomenuli, že v decembri sme aj so symfonickým orchestrom v Košiciach. Keď spolu s tými hudobníkmi preberáme tú cenu, tak nás to nakopáva. Je to pre mňa príjemné preto, že chcem uviesť nové pesničky, je to vzpruha. Ubehli tie roky, je to až neuveriteľné, uvedomil som si to teraz, keď vyšlo 2DVD, kde je záznam koncertu 02, na druhom som musel loviť v pamäti, je tam napríklad záznam z Prahy, kde skupina Modus v Lucerne spievame Dievčatá. Prežili sme rôzne obdobia, rôzne štýly sme menili, trocha sa ten život premieta, čo všetko som zažil,“ doplnil Žbirka.  

„Som spokojný s priebehom večera, myslím, že sa nám podarilo urobiť akciu, kde sme ukázali, akú šírku dokáže hudba obsiahnuť. Myslím že sa podarilo odkomunikovať tie najpálčivejšie témy, ktoré nás zaujímajú, to je ochrana duševného vlastníctva, aj podiel uvádzania domácej tvorby,“ zhodnotil  predseda Výboru SOZA Matúš Jakabčic.'

„Mám pocit, že spoločnosť dáva šancu nato, aby sme komunikovali témy ohľadne rozvoja kultúry, rozvoja kultúrneho priemyslu u nás, pretože sa vo veľkom európskom spoločenstve pozrieť nato, ako na tom sú naši susedia a nemôžeme ostať na chvoste toho zvláštneho vzťahu k domácej tvorbe, že jej nedávame šancu, aby sa rozvíjala, aby verejnosti boli sprostredkované možnosti, ktoré má. Sme na tom dobre z hľadiska autorského zázemia a interpretačných schopností,“  dodal k hodnoteniu riaditeľ SOZA Anton Popovič. 

Súčasťou galavečera Ceny SOZA, ktorý si vo štvrtok večer zapísal už 16. ročník,  boli živé koncertné vystúpenia renomovaných súborov a interpretov, zahrali Bratislava Hot Serenaders, Ivan Tásler & IMT Smile, Pressburger Klezmer Band, Ansámbl muzikálu Rent, Lotz Trio, Quasars Ensemble, Miroslav Žbirka a Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band. Udeľovanie Cien SOZA je verejným uznaním a ocenením s cieľom podporiť domácich autorov a tvorcov hudobných diel k úspešnému uplatneniu sa v hudobnom živote a formovanie profilu domácej hudobnej kultúry.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies