Ceny SOZA 2011 dostanú Popovič, Rytmus, DESmod, Peteraj, Dráfi a Rádio Lumen

NETKY.SK • 21 Október 2011, 01:52 • 2 min
Ceny SOZA 2011 dostanú Popovič, Rytmus, DESmod, Peteraj, Dráfi a Rádio Lumen

Ceny SOZA 2011 dostanú Popovič, Rytmus, DESmod, Peteraj, Dráfi a Rádio Lumen

slovakia

left justify in out

img

Spevák a skladateľ Tomi Popovič, Patrik Vrbovský, textárka Alexandra Okálová, skupina DESmod, textár Kamil Peteraj, hudobný skladateľ František Dráfi a Rádio Lumen získali Ceny SOZA 2011 za výsledky dosiahnuté pri verejnom uvádzaní hudobných diel v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ceny, ktoré raz ročne udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA), si ocenení prevezmú počas slávnostného večera už dnes v Bratislave.
Odovzdávanie cien pre najúspešnejších autorov a interpretov sa uskutoční už pätnástykrát. Najhranejšou skladbou je Príbeh trojice autorov Tomi Popovič, Alexandra Okálová a Patrik Vrbovský, známy pod menom Rytmus. Spevácky duet Tiny a Rytmusa zaznel v slovenskom éteri v minulom roku celkom 24.308 minút, to znamená, že pesnička bola odohraná 6347-krát, čo je v priemere 17-krát denne. Najpredávanejším zvukovým nosičom tvorby slovenských autorov je siedmy štúdiový album Vitajte na konci sveta skupiny DESmod s hitmi Za tebou či Nemusíš sa báť, jeho predaj v roku 2010 dosiahol 6319 kusov. 
Cenu pre autora najhranejších hudobných diel získal textár Kamil Peteraj, piesne s jeho autorskými textami boli hrané celkom 172.995 minút, čo znamená viac ako 43.250 piesní, v prepočte 118 denne. Cenu SOZA za najúspešnejšie uvádzanie tvorby v zahraničí si dnes večer prevezme skladateľ František Dráfi, cenu za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní medzi súkromnými komerčnými stanicami získalo Rádio Lumen, s podielom 40% slovenskej hudby vo vysielaní. Rozhodujúcim kritériom pri udelení týchto cien je výsledok štatistického spracovania údajov uplynulého roka o skutočnom použití hudby vo vysielaní médií, koncertoch a podobne, ktoré jednotliví vysielatelia na SOZA zasielajú v zmysle platných zákonov.
Výbor SOZA, ktorého predsedom je známy džezový hudobník Matúš Jakabčic, rozhoduje o dvoch cenách, ktorými sú Zápis do Zlatej knihy SOZA a Veľká cena SOZA. Zápisom do Zlatej knihy, ten sa udeľuje už nežijúcemu umelcovi, ktorý svojou tvorbou obohatil slovenskú hudobnú kultúru, ocenia tvorbu skladateľa Jozefa Grešáka (1907-1987) a básnika a textára Borisa Droppu (1934-2004). Veľkú cenu SOZA za umelecký prínos získal skladateľ Juraj Hatrík, ktorý oslávil v máji 70. narodeniny.
"Myslím si, že k domácim autorom a domácemu repertoáru sa naše médiá správajú veľmi macošsky, my by sme, samozrejme, privítali, keby bolo zastúpenie slovenskej hudby v našich médiách oveľa vyššie a pritom nežiadame nič výnimočné, pretože keď sa pozriete do zahraničia, tak som presvedčený o tom, že v krajinách, ktoré sa nachádzajú v našej bezprostrednej blízkosti, je prezentácia alebo hranosť ich domáceho repertoáru oveľa vyššia ako u nás," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ SOZA Vladimír Repčík.
"Rozhodnutie o udelení Zápisu do Zlatej knihy SOZA a Veľkej ceny SOZA prebehlo tento rok veľmi hladko, aj keď musím povedať, že vždy toto patrí k milým povinnostiam výboru SOZA rozhodnúť, kto bude držiteľom tejto ceny, Juraj Hatrík a in memoriam Jozef Grešák a Boris Droppa partia medzi osobnosti, ktoré obohatili slovenskú hudobnú scénu," dodal pre TASR predseda výboru SOZA Matúš Jakabčic.
Zriaďovateľom cien SOZA je Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam. Účelom týchto cien je verejným uznaním oceniť prínos autorov, tvorcov hudobných diel, ktoré sa obzvlášť úspešne uplatňujú v praxi hudobného života na Slovensku a tým zároveň podporiť verejné používanie diel, ako aj rozvoj celej slovenskej hudobnej kultúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona