Ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii si prevezmú architekti Gruska a Rjachovský

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 15:47 • 2 min
Ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii si prevezmú architekti Gruska a Rjachovský

BRATISLAVA - Národné filmové ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii si tento rok prevezmú filmoví architekti Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský. Okrem nich 6. apríla od 20:30 v priamom prenose, ktorý odvysiela RTVS na Jednotke, vyhlásia držiteľov štatutárnych cien v ďalších šestnástich kategóriách a víťaza diváckej ankety RTVS.

slovakia

left justify in out

"Prostredníctvom tejto ankety sa pokúšame zistiť, či je pohľad divákov a akademikov rozdielny alebo totožný. Minulý rok bola táto cena udelená po prvý raz a získal ju film Učiteľka, pričom akademici určili za najlepší film roku 2016 taktiež film Učiteľka, takže uvidíme, aký názor budú mať diváci tento rok. Sami sme zvedaví," povedala pre agentúru SITA výkonná producentka Týždňa slovenského filmu a cien Slnko v sieti Mirka Grimaldi. Diváci sa do hlasovania o najlepší film za minulý rok môžu zapojiť do 31. marca. Hlasovací formulár nájdu na internetovej stránke Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Odovzdávateľmi tohtoročných cien Slnko v sieti budú herečka Zuzana Mauréry, kameraman Martin Štrba, umelecký maskér Juraj Steiner, kostýmový výtvarník Peter Čanecký, herec Milan Ondrík a ďalší. Jednu z cien by mal podľa slov organizátorov odovzdať aj rakúsky herec Peter Simonischek a účasť prisľúbila aj herečka Alexandra Borbélyová.

Odovzdávanie cien Slnko v sieti bude tentoraz slávnostným úvodom do Týždňa slovenského filmu. "Rozhodli sme sa tak najmä preto, aby sme Týždeň slovenského filmu otvorili s gráciou a aby sme v priamom prenose na RTVS hovorili o aktivitách, ktoré návštevníkov Týždňa slovenského filmu čakajú," vysvetlila Grimaldi. Začiatku samotnej prehliadky bude predchádzať v nedeľu 8. apríla premietanie snímok, na ktorých sa podieľali ocenení Gruska a Rjachovský.

V rámci prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá sa uskutoční v kine Lumiere od 9. do 15. apríla, uvedú celkovo 39 slovenských filmov, ktoré mali minulý rok premiéru. Priestor dostane 22 hraných filmov, 12 dokumentárnych a päť animovaných. Uvedené budú filmy, ktoré bodovali v rebríčkoch diváckej návštevnosti, ale aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú púť filmovými festivalmi a získali rôzne ocenenia.

Programový dramaturg Týždňa slovenského filmu Miroslav Ulman považuje rok 2017 z hľadiska tvorby a produkcie slovenských filmov za mimoriadne úspešný. "Najnavštevovanejší dokument Mečiar mal 15-tisíc divákov a štyri domáce filmy sa na Slovensku dostali do desiatky najnavštevovanejších filmov vôbec, aj vrátane amerických. Naše filmy boli zároveň úspešné a ocenené aj na festivaloch v zahraničí. Rok 2017 bol teda mimoriadne úspešný aj čo sa týka návštevnosti, aj čo sa týka ocenení, aj čo sa týka žánrovej pestrosti a som veľmi rád, že sa podarilo zachrániť aj slovenské kiná, pretože takých šesť rokov dozadu to vyzeralo biedne," poznamenal Ulman. "V rámci prehliadky uvedieme 39 filmov, budeme mať niekoľko projekcií denne. Prvé dva ročníky sa mi to programovo darilo nastaviť tak, aby sa jednotlivé filmy neprekrývali, teraz to už, bohužiaľ, nevychádza a tento rok je plánovaných len premiér v kinách 42, takže na rok budeme musieť urobiť asi dva týždne slovenského filmu... Na druhej strane, pre dramaturgiu sú to príjemné starosti, keď máte čo hrať," dodal.

Zvýšenú pozornosť si podľa organizátorov zaslúžia aj sprievodné podujatia. Tento rok pre návštevníkov a návštevníčky opäť pripravili panely s hodnotením minuloročných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, ktoré doplní panel o filmovej vede a kritike. Pripravený je aj seminár o slovenskom filmovom publicistovi Pavlovi Brankovi, pričom v tejto súvislosti organizačný tím v rámci prehliadky filmov uvedie i dve snímky venované jeho životu a dielu. Na otvorení prehliadky udelia po druhý raz Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos či výnimočný počin v oblasti slovenskej filmovej vedy. Okrem toho organizátori pripravili aj štyri diskusie s celospoločenským presahom, ktoré sú naplánované v nadväznosti na filmové projekcie.

Masterclass bude tento rok viesť oceňovaný kameraman Martin Žiaran. "Tento masterclass môže byť zaujímavý a veľmi dôležitý hlavne pre vlogerov a mladých ľudí, ktorí robia s kamerami. Martin bude hovoriť nie o tom, ako vzniká film, ale hlavne o tom, ako sa dá pristupovať ku kameramanskej práci, bude hovoriť o filme, ktorý získal študentského Oscara, ale aj o filme Honey, ktorý natočili za tri filmovacie dni," priblížila Grimaldi.

Pre súťažechtivých záujemcov a záujemkyne je pripravený vedomostný kvíz o slovenskom filme Múdry pondelok a v bratislavskom kine Lumiere bude počas celého týždňa inštalovaná výstava scénických návrhov Grusku a Rjachovského.

Týždeň slovenského filmu sa pritom tento rok nebude konať len v Bratislave, ale vybrané filmy budú premietať aj v ďalších deviatich slovenských mestách - Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Martine, Nitre, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Organizátori podujatia veria, že návštevníkov programom zaujmú a rozšíria im obzory. "My sa veľmi tešíme, že minulý rok bolo v kinách na slovenských filmoch takmer jeden a pol milióna divákov, máme pred tým obrovský rešpekt a veríme, že ešte sú diváci, ktorí tie filmy nevideli a prídu sa pozrieť. Určite za pozornosť stoja dokumentárne filmy, ktoré nemali takú divácku úspešnosť. Nehovorím o kinohitoch ako Čiara, Všetko alebo nič, Cuky Luky či Únos, no aj tieto filmy, kto nevidel, prosím, dopozerať, pretože sa o nich bude hovoriť. Sú to filmy, ktoré určite treba vidieť. A treba vidieť aj tie ostatné, ktoré boli napríklad v televíznom vysielaní ako film Varga alebo dokumentárne filmy ako Diera v hlave, Ťažká duša alebo Vábenie výšok populárneho Pavla Barabáša," uzavrela Grimaldi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies