Ceny ruského plynu pre EÚ by tento rok mali klesnúť o 35 %

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:52 • 2 min
Ceny ruského plynu pre EÚ by tento rok mali klesnúť o 35 %

MOSKVA - Ceny ruského plynu pre väčšinu Európskej únie (EÚ) a Turecko by tento rok mohli klesnúť o 35 %. Hlavným dôvodom je prepad cien ropy. Ruský denník Vedomosti to uviedol s odvolaním sa na prognózy ruského ministerstva hospodárstva. Informoval o tom internetový portál euroactiv.

slovakia

left justify in out

Denník Vedomosti tvrdí, že priemerná cena plynu dodávaného ruským štátnym koncernom Gazprom krajinám EÚ by mohla predstavovať asi 222 USD (196 eur) za 1000 kubických metrov (m3). Na predaj do Európy pripadá vyše polovica tržieb Gazpromu, ktorý generuje asi 8 % ruského hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Ceny stanovené v dlhodobých kontraktoch Gazpromu sú naviazané na ceny ropy so 6- až 9-mesačným oneskorením. Ceny čierneho zlata sa medzi júnom 2014 a januárom 2015 prepadli takmer o 60 % z dôvodu vysokej ponuky na trhu.

 

Dnes cena ropy Brent vzrástla nad úroveň 60 USD za barel (159 litrov) prvýkrát v tomto roku. Na vrchole vlani v júni sa obchodovala za vyše 115 USD za barel.

 

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov uviedol, že zatiaľ je príliš skoro na predpovede konečných cien ruského plynu pre Európu. Vedomosti citovali nemenovaného predstaviteľa ruského ministerstva hospodárstva, podľa ktorého sa predpovede môžu zmeniť počas ich plánovaného prehodnocovania v apríli a septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies