Ceny ropy zvýšili počet krachov britských firiem v ropnom a plynárenskom sektore

NETKY.SK • 25 Január 2016, 15:33 • 2 min
Ceny ropy zvýšili počet krachov britských firiem v ropnom a plynárenskom sektore

LONDÝN - Klesajúce ceny ropy spôsobili v minulom roku výrazný rast počtu bankrotov britských firiem pôsobiacich v ropnom a plynárenskom sektore. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Ako vo svojom najnovšom prieskume uviedla poradenská spoločnosť Moore Stephens, minulý rok oznámilo bankrot celkovo 28 britských firiem poskytujúcich služby v ropnom a plynárenskom sektore. Na porovnanie, v roku 2014 to bolo 18 podnikov. Podľa spoločnosti Moore Stephens je tento nárast "takmer nevyhnutným dôsledkom" prepadu cien ropy na svetových trhoch a následného zrušenia viacerých projektov po celom svete. Poradenská firma odhaduje, že za minulý rok boli zrušené projekty v celkovej hodnote asi 200 miliárd USD (185,08 miliardy eur).

 

Spoločnosť Moore Stephens, v súvislosti s počtom bankrotov za minulý rok, poukázala na rok 2010, keď v Británii oznámili bankrot len štyri firmy. "Takéto podniky v ropnom a plynárenskom sektore za posledné desaťročie výrazne expandovali, nakoľko v tom období vychádzali z ceny ropy diametrálne odlišnej od cien, ktoré zaznamenávame dnes," uviedol Jeremy Willmont z Moore Stephens. "Prudký pokles cien následne dostal mnohé firmy poskytujúce služby v ropnom a plynárenskom sektore do finančných ťažkostí," dodal.

 

Údaje zverejnila Moore Stephens len pár dní po tom, ako spoločnosť Schlumberger poskytujúca služby v ropnom sektore oznámila za posledný kvartál minulého roka prvú štvrťročnú stratu za 12 rokov a pokles tržieb takmer o 40 % na najnižšiu úroveň za posledných päť rokov. Strata dosiahla približne 1 miliardu USD a tržby klesli na 7,74 miliardy USD. Firma, ktorá je najväčším poskytovateľom služieb v ropnom sektore na svete, zároveň oznámila zrušenie ďalších 10.000 pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies