Ceny ropy zaznamenali len mierne zmeny, čaká sa na správy o vývoji zásob

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 20:16 • 2 min
Ceny ropy zaznamenali len mierne zmeny, čaká sa na správy o vývoji zásob

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali v priebehu dnešného popoludnia len mierne zmeny, keď ich na jednej strane nadol tlačil rast kurzu dolára a vysoké zásoby palív vo svete a na druhej zasa podporili očakávania ďalšieho poklesu ropných zásob v USA, ako aj informácie o dočasnom uzavretí ropného terminálu v Líbyi. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zásoby ropy v USA v posledných týždňoch klesajú a trhy očakávajú, že podobné informácie zverejní americké ministerstvo energetiky aj za minulý týždeň. V prieskume agentúry Reuters analytici uviedli, že podľa nich zásoby ropy v USA klesli v minulom týždni o 2,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ak sa ich odhad potvrdí, bude to znamenať pokles ropných zásob už deviaty týždeň po sebe. Americký ropný inštitút (API) by predbežný odhad mal zverejniť dnes vo večerných hodinách, rozhodujúca správa amerického ministerstva energetiky sa očakáva v stredu (20.7.).

 

Ceny čiastočne podporili aj správy z Líbye, že pre protesty za zvýšenie miezd bolo potrebné uzatvoriť východolíbyjský ropný terminál Hariga. To zredukovalo produkciu ropy o 100.000 barelov denne.

 

Na druhej strane na cenu ropy tlačia vysoké zásoby pohonných látok, a to nielen v USA, ale aj v Európe a Ázii. Vysoký objem zásob je prekvapujúci, keďže letná motoristická sezóna je v plnom prúde.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 17.00 h SELČ o 6 centov na 47,02 USD (42,61 eura) za barel. V priebehu obchodovania sa dostala až na 47,49 USD/barel.

 

Naopak, cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom klesla o 24 centov na 45 USD za barel. Počas dnešného obchodovania zaznamenala rast na 45,67 USD/barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies