Ceny ropy za týždeň vzrástli, pričom rast dosiahol niekoľkoročné maximum

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 11:27 • 2 min
Ceny ropy za týždeň vzrástli, pričom rast dosiahol niekoľkoročné maximum

LONDÝN/NEW YORK - Ceny ropy zaznamenali na záver piatkového obchodovania (17.4.) pokles, avšak v prípade týždňového vývoja sa prudko zvýšili, pričom rast dosiahol niekoľkoročné maximum. Dôvodom je pokračovanie bojov na Blízkom východe, ako aj signály oslabovania produkcie v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Trh s ropou na jednej strane reaguje na eskaláciu bojov v Jemene, na druhej na informácie o produkcii ropy a vývoji ropných zásob v Spojených štátoch. Jemen síce nepatrí k významným producentom komodity, avšak trhy sa obávajú, že boje by mohli ovplyvniť vývoz ropy z iných krajín, napríklad zo Saudskej Arábie.

 

Okrem toho ceny komodity posunuli počas posledného týždňa nahor informácie z USA, že zásoby ropy za predchádzajúci týždeň vzrástli najslabším tempom od začiatku tohto roka. K tomu sa pridali správy, že za posledné tri týždne sa týždňová produkcia ropy v USA znížila už druhýkrát.

 

To viedlo k takmer 10-% týždňovému rastu cien Brentu, čo bol najvýraznejší rast za 5,5 roka. V prípade americkej WTI týždňový rast dosiahol takmer 8 %, najviac za vyše štyri roky.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla na záver piatkového obchodovania o 53 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 63,45 USD (58,67 eura) za barel (159 litrov), pričom počas dňa sa pohybovala od 62,95 do 64,50 USD/barel. Len deň predtým dosiahla svoje tohtoročné maximum 64,95 USD/barel.

 

Čo sa týka týždňového vývoja, cena Brentu zaznamenala rast druhý týždeň po sebe, pričom rast dosiahol 9,6 %. To bolo najvýraznejšie tempo rastu za týždeň od polovice októbra 2009, keď predstavoval 9,9 %.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji (kontrakt vyprší 21. apríla) klesla na záver piatkového obchodovania o 97 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 55,74 USD za barel. Podobne ako Brent aj WTI dosiahla najvyššiu cenu v tomto roku vo štvrtok, keď zaznamenala 57,42 USD/barel.

 

Za celý týždeň však cena WTI evidovala opäť rast, už piaty týždeň po sebe. Navyše, rast predstavoval 7,9 %, čo bolo najvyššie tempo rastu od konca februára 2011, keď dosiahol 13,5 %.

(1 EUR = 1,0814 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies