Ceny ropy vzrástli, po pôvodnom prepade je však cena Brentu stále pod 54 USD

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:30 • 2 min
Ceny ropy vzrástli, po pôvodnom prepade je však cena Brentu stále pod 54 USD

LONDÝN - Po prudkom poklese v stredu (8.3.), keď trhy reagovali na informácie o zvýšení zásob ropy v USA, sa ceny komodity dnes vrátili k rastu.

slovakia

left justify in out

Potiahli ich nahor správy z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o výraznejšom poklese produkcie v rámci ropného kartelu. Rýchlejšiemu rastu cien však bráni vyšší než očakávaný rast zásob ropy v Spojených štátoch. Výsledkom je, že cena Brentu sa aj napriek posilneniu naďalej drží pod 54 USD za barel (159 litrov) a cena WTI pod 51 USD/barel.

 

OPEC a niektorí producenti mimo ropného kartelu sa koncom minulého roka na zasadnutí vo Viedni dohodli na tom, že v prvom polroku tohto roka obmedzia produkciu ropy s cieľom znížiť celosvetové zásoby komodity a podporiť ceny. Ako v stredu uviedol kuvajtský minister ropného priemyslu, krajiny OPEC znížili vo februári produkciu omnoho výraznejšie, než na daný mesiac plánovali. Slabšie to bolo v prípade krajín mimo ropného kartelu, kde rozsah obmedzenia ťažby dodržali na 50 až 60 %.

Pozitívne informácie zo strany OPEC však čiastočne vymazal fakt, že zásoby ropy v USA v minulom týždni vzrástli o 8,2 milióna barelov. To je rast už 9. týždeň po sebe a navyše, viac než 4-násobne výraznejší rast oproti odhadom ekonómov. Tí počítali s rastom zásob o 2 milióny barelov.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 7.35 h SEČ o 41 centov na 53,52 USD (50,70 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania sa prepadla až o 5 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 50,59 USD/barel, čo oproti stredajšej uzávierke predstavuje rast o 31 centov. Jej pokles bol v stredu ešte výraznejší, keď dosiahol 5,38 %. Cena WTI sa prepadla až na 50,28 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od decembra minulého roka.

(1 EUR = 1,0556 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies