Ceny ropy vzrástli, dôvodom je vyostrenie konfliktu v Sýrii

NETKY.SK • 16 November 2015, 09:11 • 2 min
Ceny ropy vzrástli, dôvodom je vyostrenie konfliktu v Sýrii

SINGAPUR - Ceny ropy po piatkových (13. 11.) teroristických útokoch v Paríži mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje na úrovni okolo 41 USD (38,09 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes o 7.53 SEČ predával po 41 USD. To je o 26 centov viac ako v piatok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Počas piatka kontrakt oslabil o 1,01 USD a uzavrel na úrovni 40,74 USD za barel. Januárový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 38 centov na 44,85 USD za barel.

Obchodníci už v nedeľu (15. 11.) predpovedali nárast cien čierneho zlata.

 

Príčinou je vyostrenie konfliktu v Sýrii v dôsledku rozšírenia útokov Francúzska. To by mohlo znížiť ponuku na trhu. V piatok klesli ceny ropy na najnižšiu úroveň od konca augusta. Zásoby ropy v USA sa totiž zvýšili viac, než sa očakávalo, a tržby amerických maloobchodníkov vzrástli prekvapivo slabo. Zatiaľ zostávajú reakcie finančných trhov na teroristické útoky v Paríži celkovo obmedzené. Experti počítajú len s malým vplyvom na globálnu ekonomiku. "Pokiaľ nie sú útoky v Paríži začiatkom pokračujúceho radu útokov, predpokladáme, že ich makroekonomický vplyv bude obmedzený a krátkodobý," uviedol analytik JP Morgan Malcolm Barr.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona