Ceny ropy výrazne klesli, cena WTI sa dostala pod 36,7 USD/barel

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 21:04 • 2 min
Ceny ropy výrazne klesli, cena WTI sa dostala pod 36,7 USD/barel

LONDÝN - Po šiestich dňoch rastu dnes cena ropy Brent zaznamenala pokles zhruba o 2,5 % a o 3 % klesla cena WTI. Trhy tak reagovali na vyjadrenia banky Goldman Sachs, že rast cien je neudržateľný, a navyše analytici dali najavo, že očakávajú ďalšie zvýšenie ropných zásob v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Goldman Sachs je "rast cien ropy v súčasnom prostredí neudržateľný". Ako banka dodala, "energetický trh potrebuje nižšie ceny, aby americkí producenti bridlicovej ropy nemali dôvod produkciu zvyšovať".

 

Po správe Goldman Sachs na ceny komodity zatlačili aj analytici, podľa ktorých zásoby ropy v USA za minulý týždeň pravdepodobne vzrástli o 3,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To by posunulo celkové ropné zásoby v USA na nový rekord, už štvrtý týždeň po sebe. Dnes predbežné údaje zverejní Americký ropný inštitút (API) a oficiálne informácie o vývoji zásob poskytne v stredu (9.3.) americké ministerstvo energetiky.

 

Navyše na trhy negatívne zapôsobili aj správy z Kuvajtu. Ten oznámil, že svoju produkciu ropy obmedzí len vtedy, ak tak urobia všetci kľúčoví hráči.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 18.42 h SEČ o 1 USD (2,5 %) na 39,84 USD (36,13 eura) za barel. Počas dnešného obchodovania sa pritom dostala až na 41,48 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od decembra minulého roka.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom zaznamenala pokles o 1,23 USD (3,3 %) na 36,67 USD/barel. Počas obchodovania sa zvýšila až na trojmesačné maximum 38,39 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies