Ceny ropy sú najnižšie za 5 rokov, americká WTI sa obchoduje po 44,30 USD

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 09:04 • 2 min
Ceny ropy sú najnižšie za 5 rokov, americká WTI sa obchoduje po 44,30 USD

SINGAPUR - Ceny ropy pokračujú v poklese a padli na nové 5-ročné minimum. Dôvodom sú obavy z nadmernej ponuky. Americká WTI sa obchoduje pod úrovňou 44,50 USD (42,09 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.44 SEČ predával po 44,30 USD. To je o 54 centov menej ako v piatok (13. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena kontraktu sa počas piatka prepadla o 2,21 USD alebo 4,7 % a uzavrela na úrovni 44,84 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 35 centov na 54,32 USD za barel.

 

Dôvodom piatkového pádu cien čierneho zlata bolo varovanie Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), že globálne ceny komodity môžu pokračovať v poklese, ak bude ponuka na trhu naďalej rásť. Americkí producenti aj napriek zmenšovaniu skladovacích kapacít stále pumpujú ropu. Za celý uplynulý týždeň sa ceny ropy prepadli o 9,6 %.

 

Produkcia ropy v USA rovnako ako zásoby komodity sú najvyššie za tri desaťročia. Ťažbu neznížili ani členovia

 

Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). IEA vzhľadom na tieto fundamenty varovala, že stabilizácia cien ropy je zrejme len zdanlivá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies