Ceny ropy stále klesajú a lámu rekordy: Sú najnižšie od roku 2003

NETKY.SK • 18 Január 2016, 15:24 • 2 min
Ceny ropy stále klesajú a lámu rekordy: Sú najnižšie od roku 2003

SINGAPUR - Ceny ropy v pondelok klesli najnižšie od roku 2003. Reagovali tým na zrušenie embarga na vývoz ropy z Iránu. Sankcie zavedené v reakcii na kontroverzný iránsky jadrový program zrušili USA a EÚ v sobotu.

slovakia

left justify in out

Členský štát Organizácie krajín exportujúcich ropu následne oznámil, že svoj export je pripravený navýšiť o 500 tis. barelov denne. Z maxím na úrovni zhruba 2 mil. barelov denne (bpd) v roku 2011 sa export ropy z Iránu po uvalení sankcií prepadol na čosi viac ako 1 mil. mil. bpd. Ceny ropy na svetových trhoch, kde výrazne prevažuje ponuka nad dopytom, sa dlhodobo pohybujú na rekordných minimách.

 

Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za referenčnú pre svetové trhy, sa o 7:33 GMT obchodovala na úrovni 28,17 USD za barel, čo bol pokles o 2,7 % oproti piatkovému záveru. V skoršom obchodovaní cena klesla až na 27,67 USD za barel, teda najnižšie od roku 2003. Ľahká americká ropa zlacnela o 64 centov na 28,78 USD za barel. Prechodne sa ocitla na úrovni 28,36 USD, čo bolo rovnako najmenej od roku 2003.

 

Zvýšené dodávky z Iránu zasiahnu trh, ktorý s ťažkosťami absorbuje nadmernú produkciu z USA, Ruska a Blízkeho východu. "Hlavní producenti dodávajú nad rámec dopytu 2 až 2,5 mil. barelov denne. Otázkou je, ako dlho môžu udržať nadprodukciu na tejto úrovni," uviedol v pondelok výkonný riaditeľ banky HSBC Stuart Gulliver. Niektorí analytici však upozorňujú, že zotavenie iránskeho exportu po rokoch nedostatočných investícií potrvá dlhší čas.

 

OPEC očakáva výraznejší pokles konkurenčnej produkcie ropy

 

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že producentov, ktorých OPEC nezdružuje, čaká v tomto roku výraznejší pokles produkcie, ako sa pôvodne odhadovalo. Dôvodom je kolaps cien ropy, čo by malo zvýšiť potrebu ropy z produkcie OPEC. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu predpokladá, že v roku 2016 klesne produkcia ropy z krajín mimo tohto zoskupenia o 660 tis. barelov ropy denne. K poklesu najvýraznejšie prispejú podľa týchto prognóz USA. Minulý mesiac pritom OPEC očakával pokles produkcie na úrovni 380 tis. barelov ropy denne. 

 

Ropný kartel taktiež uviedol, že produkcia z jeho členských krajín v decembri poklesla. Nadmerné množstvo ropy na trhu sa tak zmiernilo. Produkcia organizácie vrátane Indonézie, nového člena OPEC, sa znížila o 210 tis. barelov ropy denne na 32,18 mil. barelov ropy denne. Uvádza sa to v správe, ktorá sa odvoláva na sekundárne zdroje. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies