Ceny ropy stagnujú, cena Brentu sa drží nad 50 USD za barel

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 18:50 • 2 min
Ceny ropy stagnujú, cena Brentu sa drží nad 50 USD za barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes prakticky stagnovali, keď oproti uzávierke z konca minulého týždňa sa cena Brentu zmenila len o pár centov a cena americkej WTI zotrvala na záverečnej hodnote z piatka (1.7.).

slovakia

left justify in out

Najskôr ich podporilo vyhlásenie saudskoarabského ministra energetiky, že trh smeruje k opätovnému získaniu rovnováhy, neskôr však pozitívne nálady ovplyvnili signály, že produkcia sa bude opäť zvyšovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Chalíd al-Fálih povedal, že trhy smerujú k opätovnému získaniu rovnováhy. Na druhej strane ale analytici z banky Morgan Stanley uviedli, že ceny ropy by čoskoro mohli opäť zaznamenať pokles, keďže dopyt ázijských odberateľov v súčasnosti stagnuje a zároveň sa začína obnovovať produkcia v Kanade a Nigérii. Kanadskú produkciu ropy výrazne ovplyvnil rozsiahly lesný požiar v provincii Alberta, kde sa nachádzajú ropné piesky a ťažbu v Nigérii blokovali útoky povstalcov na ropnú infraštruktúru.

 

Navyše, rastie aj produkcia ropy v Rusku. V júni dosiahla 10,84 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo je mierny rast oproti predchádzajúcemu mesiacu. Okrem toho v Nórsku, kde hrozil štrajk zamestnancov ropného sektora, sa situácia upokojila a k štrajku nedôjde.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla pred 16.00 h SELČ 50,31 USD (45,17 eura) za barel (159 litrov). Oproti piatkovej uzávierke to znamená pokles o 4 centy. Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa v danom čase nachádzala na rovnakej úrovni ako na záver piatkového obchodovania, to znamená na úrovni 48,99 USD/barel.

(1 EUR = 1,1138 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies