Ceny ropy prudko oslabili, zlacnelo aj zlato

NETKY.SK • 28 November 2014, 10:02 • 2 min
Ceny ropy prudko oslabili, zlacnelo aj zlato

NEW YORK - Londýnska ropa Brent v priebehu štvrtkového obchodovania bola v jednom okamihu oproti predošlému dňu lacnejšia až o 6,50 USD za barel a cena ľahkej americkej ropy sa v úvode obchodovania znížila tiež v podobnom rozsahu. Dôvodom bolo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neredukovať ťažbu napriek veľkému prebytku ponuky ropy na svetových trhoch.

slovakia

left justify in out

Ropa Brent uzavrela na úrovni 72,58 USD za barel, čiže o 5,17 USD nižšie. V priebehu dňa však bola až na štvorročnom minime 71,25 USD za barel. Ľahká americká ropa uzavrela nižšie o 4,64 USD a úrovni 69,05 USD za barel. Cena americkej ropy prudko klesla v úvode obchodovania a neskôr sa trochu stabilizovala. V okamihu najnižšej ceny bola americká ropa oproti predchádzajúcemu dňu nižšie o takmer 6 USD na úrovni 67,75 USD za barel, čiže najnižšie od mája 2010. 

 

Aj ceny zlata sa vo štvrtok znížili. Poškodilo ich prudké zlacnenie ropy a sila amerického dolára. Spotová cena žltého kovu do 15:49 GMT oslabila o 0,3 % na 1 193,85 USD za uncu a decembrové dodávky zlata na americkej burze boli lacnejšie o 3,80 USD, a to na úrovni 1 192,80 USD za uncu. "Klesajúce ceny ropy by mohli viesť k zmenšeniu inflačných tlakov a to na zlato pôsobí negatívne," uviedol Daniel Briesemann, analytik Commerzbank. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies