Ceny ropy prudko klesli, cena WTI sa za mesiac júl prepadla o 21 %

NETKY.SK • 1 August 2015, 12:15 • 2 min
Ceny ropy prudko klesli, cena WTI sa za mesiac júl prepadla o 21 %

LONDÝN - Ropa zaznamenala v júli výrazný pokles cien, pričom cena americkej ropy WTI klesla najvýraznejšie takmer za sedem rokov.

slovakia

left justify in out

Dôvodmi sú prepad čínskeho akciového trhu v priebehu uplynulého mesiaca, ako aj signály, že ťažba ropy zo strany najväčších producentov na Blízkom východe dosiahla rekordné hodnoty. Informovala o tom agentúra Reuters. K tlaku na ceny ropy sa pridali aj informácie, že počet ťažobných zariadení v USA v minulom týždni opäť vzrástol, už druhý týždeň po sebe. To naznačuje ďalšie zvyšovanie produkcie suroviny napriek tomu, že ropné trhy sú dlhodobo presýtené. Tento fakt zredukoval ceny ropy počas piatka (31.7.), ako aj za celý týždeň, už piaty po sebe.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri klesla na záver piatkového obchodovania o 1,40 USD, takmer o 3 %, a obchodovanie uzatvorila na úrovni 47,32 USD (43,15 eura) za barel (159 litrov). Za celý týždeň zaznamenala pokles o vyše 2 %.

 

Za mesiac júl 2015 dosiahol pokles ceny WTI až okolo 21 %. To je najväčší pokles za mesiac od októbra 2008, keď v dôsledku nástupu svetovej finančnej krízy ceny ropy prudko klesli.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa znížila o 1,10 USD (2 %) na 52,21 USD/barel. Za celý týždeň zaznamenala pokles o 5 % a za mesiac júl o 18 %.

 

(1 EUR = 1,0967 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies