Ceny ropy pokračujú v raste, ropa Brent sa dostala na 8-mesačné maximum

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 08:43 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v raste, ropa Brent sa dostala na 8-mesačné maximum

NEW YORK - Ceny ropy pokračujú v raste. Ropa Brent bola dnes najdrahšia za 8 mesiacov a cena americkej ropy WTI sa dostala na tohtoročné maximum.

slovakia

left justify in out

Podporili ich očakávania týkajúce sa poklesu zásob v USA. Trh je okrem toho znepokojený z výpadku dodávok pre ozbrojené útoky v Nigérii. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

 

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa dnes o 19.49 SELČ predával po 50,10 USD (45,03 eura). To bolo o 41 centov alebo 0,83 % viac ako v pondelok (6. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena WTI sa dnes dostala až na 50,37 USD za barel, čo bolo jej tohtoročné maximum.

 

Augustový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes zdražel o 60 centov alebo 1,19 % na 51,15 USD za barel. Jeho cena sa dnes dostala až na 51,30 USD za barel, čo bolo najviac od vlaňajšieho októbra.

 

Ceny Brentu aj WTI sa od zimy, keď boli najnižšie od roku 2003, takmer zdvojnásobili. Ceny sa začali zotavovať koncom februára z dôvodu rokovaní producentských krajín o zmrazení objemu ťažby, čo sa však nakoniec nezrealizovalo. Zdražovanie čierneho zlata sa zrýchlilo v máji, keď lesné požiare zasiahli kanadský región, kde sa ťaží z ropných pieskov. Ceny tiež podporili výpadky produkcie v ostatných častiach sveta, napríklad v Nigérii, Venezuele a Líbyi.

 

(1 EUR = 1,1348 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies