Ceny ropy pokračujú v raste, americká WTI sa obchoduje tesne pod 39 USD

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 09:38 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v raste, americká WTI sa obchoduje tesne pod 39 USD

SINGAPUR - Ceny ropy pokračujú v raste. Americká WTI sa už obchoduje tesne pod hranicou 39 USD (35,25 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.29 SEČ predával po 38,92 USD. To je o 46 centov alebo 1,20 % viac ako v stredu (16. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy posilnil o 2,12 USD alebo 5,8 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 38,46 USD za barel. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 16 centov na 40,49 USD za barel.

 

Ceny ropy prudko vzrástli v stredu večer po rozhodnutí americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách. Fed totiž signalizoval, že tento rok zvýši sadzby len dvakrát a nie štyrikrát, ako sa predpokladalo v ešte v decembri, čo spôsobilo oslabenie dolára.

 

Podľa obchodníkov je jednou z príčin rastu cien aj vývoj ropných rezerv v USA. Zásoby sa v uplynulom týždni síce zvýšili o 1,3 milióna barelov, ako v stredu informovalo americké ministerstvo energetiky, čo však bol ich najmenší nárast za 5 týždňov.

 

Navyše dôležité produkčné štáty ďalej pracujú na pláne obmedzenia ťažby. Podľa katarskej vlády sa má 17. apríla v Dauhá konať ďalšie stretnutie predstaviteľov popredných štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska. Irán sa však neplánuje pripojiť k plánu obmedzenia ťažby.

 

(1 EUR = 1,1064 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies