Ceny ropy pokračujú v poklese, očakáva sa týždňový pokles o vyše 4 %

NETKY.SK • 7 November 2015, 10:10 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, očakáva sa týždňový pokles o vyše 4 %

NEW YORK - Ceny ropy klesajú už tretí deň po sebe, pričom smerujú k tretiemu týždňovému poklesu za posledný mesiac. Dôvodom najnovšieho poklesu je pokračujúci rast kurzu dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Už v stredu a vo štvrtok (4. a 5.11.) ceny ropy na záver obchodovania výrazne oslabili, keď trhy reagovali na vyjadrenia šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej, že banka by mohla úrokové sadzby zvýšiť už v decembri. Ceny ovplyvnila aj informácia amerického ministerstva energetiky zo stredy, že zásoby ropy v USA vzrástli minulý týždeň viac, než sa čakalo, pričom rast zaznamenali už šiesty týždeň po sebe.

 

Dnes v popoludňajších hodinách ceny ovplyvnil najmä ďalší rast kurzu dolára. Dôvodom bola správa amerického ministerstva práce o vývoji na pracovnom trhu za október, ktorá zvýšila očakávania, že Fed úrokové sadzby zvýši v termíne naznačenom Yellenovou.

 

Ministerstvo totiž oznámilo, že v októbri vzniklo v americkej ekonomike až 271.000 nových pracovných miest, čo je výrazne viac, než očakávali ekonómovia a zároveň najvýraznejší rast od decembra 2014. Navyše miera nezamestnanosti klesla na 7,5-ročné minimum 5 %, pričom ekonómovia počítali s jej zotrvaním na septembrovej úrovni 5,1 %. To posilnilo očakávania trhov, že centrálna banka v decembri pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb.

 

Kurz dolára následne vzrástol oproti košu svetových mien na najvyššiu hodnotu za viac než šesť mesiacov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s decembrovým kontraktom klesla do 17.45 h SEČ o 55 centov na 47,43 USD (43,66 eura) za barel (159 litrov), zatiaľ čo na záver utorkového obchodovania ešte uzatvorila nad 50 USD/barel. Od začiatku týždňa už stratila 4,2 %.

 

S ešte výraznejším týždňovým poklesom sa počíta pri americkej ľahkej rope WTI. Jej cena zaznamenala dnes pokles o 81 centov na 44,39 USD/barel. V utorok uzavrela na takmer 48 USD/barel. Za celý týždeň už klesla cena WTI o 4,7 %.

 

(1 EUR = 1,0864 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies