Ceny ropy pokračujú v poklese, cena WTI klesla pod 46 USD za barel

NETKY.SK • 28 November 2016, 08:58 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, cena WTI klesla pod 46 USD za barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes zaznamenali pokles a prehĺbili tak piatkový prepad, keďže nálady na trhoch stále ovplyvňuje blížiaca sa schôdzka štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Obchodníci sa totiž naďalej obávajú, že najväčší producenti ropy sa 30. novembra vo Viedni nakoniec nedohodnú na takom znížení ťažby, ktoré by výraznejšie podporilo ceny komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Práve spomínané obavy spôsobili, že koncom minulého týždňa klesli ceny ropy približne o 4 %. Najnovšie nervozitu na trhoch vyvolala Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy v OPEC.

 

Rijád na záver minulého týždňa uviedol, že sa nezúčastní na plánovanom rokovaní s nečlenskými štátmi ropného kartelu, na ktorom sa malo prediskutovať, do akej miery sú štáty mimo OPEC ochotné obmedziť vlastné dodávky ropy na svetové trhy. Podľa zdrojov z OPEC sa Rijád údajne chce sústrediť na dosiahnutie konsenzu najskôr v rámci samotného ropného kartelu. V dôsledku rozhodnutia Saudskej Arábie sa dnešné rokovanie s krajinami mimo OPEC zrušilo.

 

Dnes ceny pokračovali v poklese a v jednej chvíli klesla cena severomorskej ropnej zmesi Brent s januárovým kontraktom o 2 %. Neskôr sa ale čiastočne zotavila a do 7.22 h SEČ dosiahla 47,12 USD (44,49 eura) za barel (159 litrov), čo oproti piatkovej uzávierke (25.11.) predstavuje pokles o 12 centov.

 

Aj cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala najskôr výrazný pokles, neskôr sa ale korigovala a do 7.22 h SEČ dosiahla 45,94 USD/barel. V porovnaní s piatkovou uzávierkou to znamená rovnako pokles o 12 centov.

 

(1 EUR = 1,0592 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona