Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu skĺzla pod 52 USD/barel

NETKY.SK • 9 August 2017, 11:40 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu skĺzla pod 52 USD/barel

TOKIO - Ceny ropy klesli tretí deň po sebe, napriek predbežným údajom o výraznejšom poklese zásob komodity v USA, než predpokladali analytici. Trhy totiž stále pochybujú o tom, či sa Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podarí znížiť svetové zásoby ropy do takej miery, ako organizácia sľúbila.

slovakia

left justify in out

Spojené arabské emiráty, Irak, Kazachstan a Malajzia v utorok potvrdili odhodlanie znížiť ťažbu ropy v súlade so skoršími záväzkami v rámci Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Ropný kartel o tom informoval v utorok.

 

Štyri krajiny súhlasili, že budú v plnom rozsahu spolupracovať s výborom, ktorý monitoruje dodržiavanie produkčných kvót, uviedol OPEC vo vyhlásení. Oznámenie nasledovalo po neverejných rokovaniach medzi zástupcami dotknutých krajín a monitorovacieho výboru, ktoré sa uskutočnili v metropole emirátov Abú Zabí.
 

Produkčné škrty sa majú uplatňovať do marca budúceho roka. Cieľom kartelu a ďalších desiatich štátov je odčerpať z trhu prebytočnú ponuku a tým prispieť k zvýšeniu cien ropy, ktoré sa v posledných týždňoch pohybujú okolo hodnoty 50 USD za barel.
 

Americký ropný inštitút (API) v utorok večer (8.8.) uviedol, že zásoby ropy v USA klesli v minulom týždni o 7,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 478,4 milióna barelov. Analytici pritom počítali s poklesom ropných zásob len o 2,7 milióna barelov. Trhy teraz čakajú na dnešné oficiálne údaje, ktoré v popoludňajších hodinách stredoeurópskeho času zverejní americké ministerstvo energetiky.

 

Zdá sa však, že trhy sú už imúnne voči informáciám o poklese amerických zásob ropy. Mnohí veľkí producenti a medzi nimi aj niektorí členovia OPEC totiž majú problém v dodržiavaní prisľúbených škrtov v objeme ťažby, na čom sa dohodli ešte koncom minulého roka. Dohoda o obmedzení produkcie, ktorá bola pôvodne platná do konca júna a v máji ju predĺžili do konca marca budúceho roka, by podľa OPEC mala znížiť nadmerné zásoby vo svete a podporiť tak ceny komodity. Navyše, Líbya a Nigéria sú spod dohody vyňaté, čo aj využívajú.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom klesla do 7.24 h SELČ o 22 centov (0,42 %) na 51,92 USD (43,95 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania klesla o 0,4 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri zaznamenala pokles o 16 centov (0,33 %) na 49,01 USD/barel.

 

(1 EUR = 1,1814 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona