Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu sa priblížila k úrovni 59 USD

NETKY.SK • 17 December 2014, 10:13 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu sa priblížila k úrovni 59 USD

NEW YORK - Ceny ropy zaznamenali ďalší pokles, pričom cena WTI sa drží pod 55 USD a cena Brentu sa priblížila k hranici 59 USD za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Dôvodom je oznámenie Ruska, že svoju produkciu bude aj v nasledujúcom roku držať na súčasnej úrovni, čím zaujalo rovnaký postoj ako Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tá koncom novembra na zasadnutí vo Viedni uviedla, že napriek klesajúcim cenám k zníženiu svojich ťažobných kvót nepristúpi. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

 

"OPEC neurobí žiadny krok, dokiaľ k zníženiu produkcie nepristúpia Spojené štáty," povedal Kang Yoo Jin, analytik zo spoločnosti Woori Investment & Securities v Soule. S tým sa však v najbližšom období nepočíta, dodal.

 

Ceny ropy klesli tento rok už o 44 %, pod čo sa podpísala najmä vysoká ťažba v USA z bridlicových ložísk. K zvýšeniu cien mohli prispieť krajiny OPEC, organizácia však nemá záujem znížiť svoj podiel na trhu v prospech USA.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 1,32 USD na 54,61 USD (43,56 eura) za barel a do 13.30 h singapurského času dosiahla 54,83 USD/barel. Na záver utorkového obchodovania (16.12.) posilnila WTI o dva centy a obchodovanie uzatvorila na úrovni 55,93 USD/barel, počas dňa sa však nakrátko dostala pod úroveň 54 USD/barel. Podľa analytikov smeruje cena americkej ropy k najväčšiemu celoročnému poklesu od roku 2008.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla o 91 centov na 59,10 USD/barel. Januárový kontrakt, ktorý vypršal v utorok, klesol na záver utorkového obchodovania o 2 centy a obchodovanie uzatvoril na úrovni 59,86 USD/barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies