Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu sa prepadla na 11-ročné minimum

NETKY.SK • 21 December 2015, 08:37 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu sa prepadla na 11-ročné minimum

LONDÝN - Cena ropy Brent sa dnes prepadla zhruba o 2 % a zaznamenala 11-ročné minimum, keď sa trhy opäť začali obávať príliš vysokých zásob vo svete. Dôvodom je pokračujúca vysoká produkcia a očakávané zvýšené dodávky z Iránu a USA. Na cenu okrem toho zatlačili silný dolár, čo je dôsledok minulotýždňového rozhodnutia americkej centrálnej banky zvýšiť úrokové sadzby, ako aj informácie o zvýšení počtu aktívnych ťažobných zariadení v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Produkcia vo svete sa stále drží na vysokej úrovni, keď ťažbu neznižujú ani štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ani Rusko. Rusi ťažia denne vyše 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) a OPEC naďalej prekračuje ťažobné kvóty, ktoré si ropný kartel sám stanovil, o 1,5 milióna barelov denne.

 

Navyše, počet aktívnych ťažobných zariadení v USA vzrástol minulý týždeň o 17 na 541, čo znamená, že aj USA pokračujú vo vysokej produkcii. Trhy okrem toho očakávajú zvýšenie vývozu zo strany Iránu, ktorý od budúceho roka počíta s ukončením sankcií. Tie svetové mocnosti na krajinu pôvodne uvalili za jej sporný jadrový program.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla dnes približne o 2 % na 36,17 USD (33,38 eura) za barel. To je najnižšia hodnota od roku 2004. Neskôr sa zotavila a do 7.20 h SEČ dosiahla 36,42 USD/barel. Oproti ostatnej uzávierke je to stále pokles o 46 centov.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 24 centov na 34,49 USD/barel. V porovnaní s polovicou minulého roka, keď ceny ropy začali klesať, sa v obidvoch prípadoch ceny prepadli o viac než dve tretiny.

 

(1 EUR = 1,0836 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona