Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 47,50 USD

NETKY.SK • 12 Január 2015, 08:56 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 47,50 USD

SINGAPUR - Ceny ropy aj na začiatku nového týždňa pokračujú v poklese. Americká WTI sa obchoduje už pod úrovňou 47,50 USD (40,21 eura) za barel. Banka Goldman Sachs Group znížila svoju prognózu cien čierneho zlata a Venezuela vyzvala Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na spoluprácu, ktorá by viedla k oživeniu cien. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.38 SEČ predával po 47,49 USD. To je o 87 centov menej ako v piatok (9. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Predtým jeho cena dočasne klesla až na 47,34 USD za barel. Kontrakt počas piatka oslabil o 43 centov a uzavrel na 48,36 USD za barel.

 

Februárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel až o 1,03 USD na 49,08 USD za barel. Neskôr zmazal časť strát a o 7.38 SEČ sa predával po 49,34 USD za barel. To je o 77 centov menej ako v piatok na konci obchodovania na londýnskej burze ICE. Kontrakt počas piatka stratil 85 centov a uzavrel na 50,11 USD za barel, čo bola najnižšia zatváracia cena severomorskej ropy Brent od apríla 2009.

 

Experti Goldman Sachs očakávajú, že WTI sa bude v priebehu troch mesiacov obchodovať na úrovni okolo 41 USD za barel a ropa Brent na úrovni okolo 42 USD za barel. Za dôvody považujú veľké rezervné kapacity USA. Banka počíta s tým, že zásoby ropy budú v prvej polovici tohto roka rásť. Finančný inštitút tiež znížil svoje odhady týkajúce sa vývoja cien ropy v priebehu šiestich a 12 mesiacov.

 

Ceny čierneho zlata sa od leta 2014 prepadli o vyše polovicu. Pod tlak ich dostáva nadmerná ponuka na trhu. OPEC zatiaľ odmieta obmedziť produkciu, čo by mohlo pomôcť k oživeniu cien, a snaží sa chrániť svoje trhové podiely. Niektorí experti počítajú so zotavovaním cien ropy až v druhej polovici roka, keď sa dopyt po čiernom zlate zo sezónnych dôvodov opäť zvýši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies