Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 44 USD/barel

NETKY.SK • 27 Október 2015, 09:17 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje pod 44 USD/barel

SINGAPUR - Ceny ropy opäť klesajú. V pondelok (26. 10.) uzavreli najnižšie od augusta. Hlavnou príčinou je pokles globálneho dopytu. Navyše sa hovorí aj o cenovej vojne v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Americká ropa WTI sa aktuálne obchoduje hlboko pod 44 USD (39,96 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.20 SEČ predával po 43,48 USD. To je o 50 centov menej ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka oslabil o 62 centov alebo 1,4 % a uzavrel na úrovni 43,98 USD za barel. Decembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 35 centov na 47,19 USD za barel.

 

Podľa analytikov sa aktuálne krátkodobé a dlhodobé vyhliadky vývoja na ropnom trhu rozchádzajú. Z krátkodobého hľadiska bude ponuka na trhu naďalej výrazne prevyšovať dopyt a tlačiť na pokles cien. Dôvodmi sú podľa analytikov pokračujúco vysoká produkcia OPEC a vysoké ropné rezervy v USA.

 

Ďalším negatívnym faktorom, ktorý tlačí na zlacňovanie čierneho zlata je cenová vojna v rámci kartelu OPEC. Irak a Kuvajt údajne predávajú ropu ázijským zákazníkom o niekoľko dolárov za barel lacnejšie než Saudská Arábia.

Obchodníci tiež čakajú na stredajšie (28. 10.) rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení úrokových sadzieb. Ak Fed zvýši úroky a dolár posilní, ceny ropy zrejme ešte viac klesnú.

 

Z dlhodobého hľadiska však experti varujú pred dôsledkami zníženia investícií v ropnom sektore, ktorého príčinou je pokles cien. To znamená, že v dlhodobejšom horizonte by ceny čierneho zlata mali opäť rásť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies