Ceny ropy pokračujú v páde, americká WTI sa obchoduje hlboko pod 28 USD

NETKY.SK • 20 Január 2016, 09:21 • 2 min
Ceny ropy pokračujú v páde, americká WTI sa obchoduje hlboko pod 28 USD

SINGAPUR - Ropný trh sa neupokojil. Ceny čierneho zlata po krátkom náznaku stabilizácie na začiatku týždňa opäť padajú a pohybujú sa na 12-ročných minimách. Dôvodom je naďalej nadmerná ponuka na trhu. Americká ropa WTI sa obchoduje hlboko pod hranicou 28 USD (25,76 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes o 7.29 SEČ predával po 27,55 USD. To je o 91 centov menej ako v utorok (19. 1.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka stratil 96 centov alebo 3,3 % a uzavrel na úrovni 28,46 USD za barel, čo bolo najmenej od roku 2003. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 62 centov na 28,14 USA za barel.

 

Ceny ropy začali opäť klesať v utorok. Objavujú sa totiž signály, že sa krátia kapacity na uskladnenie nadmerných zásob. Americké ropné rezervy sa nachádzajú v blízkosti rekordných maxím, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznižuje produkciu a Irán vyhlásil, že po zrušení obchodných sankcií zvýši vývoz ropy.

 

Ďalším negatívnym faktorom sú obavy o vývoj dopytu v Číne. Druhá najväčšia svetová ekonomika sa totiž spomaľuje. Vlani sa čínsky hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 6,9 %, čo bol najpomalší rast za 25 rokov. V poslednom kvartáli 2015 sa tempo rastu zvoľnilo na 6,8 %.

 

Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA v utorok varovala, že trh s ropou sa môže "utopiť" v nadmernej ponuke. Jedinou nádejou na stabilizáciu trhu je pokles produkcie v krajinách mimo OPEC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona