Ceny ropy opäť klesli, cena Brentu sa posunula hlbšie pod 43 USD/barel

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 08:58 • 2 min
Ceny ropy opäť klesli, cena Brentu sa posunula hlbšie pod 43 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy sa dnes vrátili k miernemu poklesu, keď trhy aj naďalej ovplyvňujú vysoké zásoby na trhu a neschopnosť najväčších producentov dohodnúť sa na zmrazení ťažby. Iba nakrátko ceny smerom nahor posunul štrajk kuvajtských zamestnancov v ropnom sektore, ktorý viedol v krajine k prudkému poklesu produkcie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ťažba ropy v Kuvajte klesla na 1,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Pred začatím štrajku zamestnancov v ropnom a plynárenskom sektore, ktorí protestujú proti plánom vlády reorganizovať sektor, dosahovala denná produkcia okolo 2,8 milióna barelov ropy. Analytici ale predpokladajú, že narušenie produkcie nebude dlho trvať a trhy sa opäť sústredia na hlavný problém, ktorým sú pokračujúce nadmerné zásoby ropy vo svete, keďže najväčší producenti sa neboli schopní cez víkend dohodnúť na zmrazení ťažby.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júnovým kontraktom zaznamenala dnes v skorých ranných hodinách mierny pokles. Oproti pondelkovej uzávierke (18.4.) klesla o 13 centov na 42,78 USD (37,84 eura) za barel. Počas obchodovania sa však nakrátko zvýšila na 43,20 USD/barel, keď trhy na určitý čas ovplyvnil štrajk v Kuvajte.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 5 centov na 39,73 USD/barel. V priebehu obchodovania sa podobne ako cena Brentu nakrátko zvýšila, a to na 40,13 USD/barel. Predstavitelia Kuvajtu však neskôr trhy upokojili, že napriek časovo neohraničenému štrajku budú schopní produkciu zvýšiť využitím zásob a navyše, prijmú právne kroky proti odborom v ropnom priemysle. Podľa analytikov je možné, že vláda sa so štrajkujúcimi nakoniec dohodne a export ropy sa obnoví v plnej miere.

 

(1 EUR = 1,1306 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies