Ceny ropy opäť klesli a smerujú k najväčšiemu poklesu od roku 2008

NETKY.SK • 31 December 2014, 11:42 • 2 min
Ceny ropy opäť klesli a smerujú k najväčšiemu poklesu od roku 2008

NEW YORK - Ceny ropy zaznamenali ďalší pokles a smerujú k najvýraznejšiemu celoročnému poklesu od roku 2008, keďže ani štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ani USA nemienia ustúpiť zo svojich pozícií a znížiť produkciu.

slovakia

left justify in out

Navyše, analytici očakávajú, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň zotrvali na vysokej úrovni. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
     

Cena americkej ropy klesla o 1,4 %, čo znamená, že za celý rok dosiahol pokles už 46 %. "Čo sa týka tohto roka, kľúčovým faktorom pre ceny ropy bola produkcia z amerických bridlicových ložísk a následná cenová vojna," povedal Hong Sung Ki, komoditný analytik zo spoločnosti Samsung Futures v Soule. Ako dodal, šancou pre zvýšenie cien bolo očakávané obmedzenie ťažby ropy z bridlíc v USA po tom, ako ropný kartel odmietol znížiť svoje ťažobné kvóty. "Nič také sa ale nestalo, takže ceny ropy pokračujú v poklese," povedal.
     

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári klesla v rámci elektronického obchodovania v New Yorku o 74 centov na 53,38 USD (43,90 eura) za barel (159 litrov) a o 15.53 h singapurského času dosiahla 53,51 USD/barel. Na záver utorkového obchodovania (30.12.) sa cena WTI zvýšila o 51 centov na 54,12 USD/barel, čo bol prvý rast za štyri dni. Následne sa však opäť vrátila k poklesu.
     

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 1,03 USD na 56,87 USD za barel. Za celý rok klesla cena Brentu už o 48 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies