Ceny ropy opäť klesajú, americká WTI sa obchoduje pod 31 USD za barel

NETKY.SK • 24 Február 2016, 17:13 • 2 min
Ceny ropy opäť klesajú, americká WTI sa obchoduje pod 31 USD za barel

NEW YORK/VIEDEŇ - Šance, že veľké producentské štáty obmedzia ťažbu ropy, sa znižujú. Ceny zostávajú nízke a stratégia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nejasná. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Neistota ohľadom ďalších krokov veľkých producentov, ako sú Saudská Arábia a Irán, spôsobuje, že ceny čierneho zlata sa pohybujú v blízkosti dlhoročných miním.

 

Ceny dnes pokračovali v poklese. Americká ropa WTI s aprílovým kontraktom sa dnes o 16.04 SEČ predávala po 30,87 USD (28,11 eura) za barel (159 litrov). To je o 1 USD menej ako v utorok (23. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Aprílový kontrakt na severomorskú ropu Brent zlacnel o 59 centov na 32,68 USD za barel.

 

Nádeje na obmedzenie nadmernej ponuky na trhu sa podľa obchodníkov zmenšili. Ide predovšetkým o ďalšiu stratégiu kartelu OPEC. Mnohé obchodné sankcie voči Iránu boli zrušené po ukončení sporu týkajúceho sa iránskeho jadrového programu a krajina chce zvýšiť export čierneho zlata.

 

V uplynulom týždni sa ceny ropy krátkodobo zotavovali. Podporilo ich očakávanie, že producenti obmedzia ťažbu. Celkovo sa ceny od polovice roka 2014 prepadli až o 70 %.

 

Podľa obchodníkov sú za opätovným poklesom cien vyhlásenia ministrov ropného priemyslu Saudskej Arábie a Iránu. Saudskoarabský minister Ali Al-Naimi v Houstone signalizoval, že Saudská Arábia sa nechystá obmedziť ťažbu. Dúfa, že sa ďalšie veľké produkčné krajiny pripoja k dohode o zmrazení produkcie na januárovej úrovni, nič však nehovoril o aktívnom znížení.

 

Medzičasom sa stáva čoraz zrejmejším, že Irán sa nebude podieľať na dohode o zmrazení produkcie, ktorú presadzovali Rusko a Saudská Arábia. Iránsky minister ropného priemyslu Bijan Namdar Zangeneh označil tieto plány za "nerealistickú požiadavku".

 

Opätovný pokles cien má negatívny vplyv aj na burzy. Kľúčový nemecký index DAX dnes o 16.30 SEČ nachádzal v mínuse o 2,68 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies