Ceny ropy opäť klesajú, americká WTI sa obchoduje okolo 48 USD za barel

NETKY.SK • 15 Január 2015, 09:16 • 2 min
Ceny ropy opäť klesajú, americká WTI sa obchoduje okolo 48 USD za barel

SINGAPUR - Ceny ropy pokračujú po krátkom aj keď prudkom stredajšom (14. 1.) posilnení v poklese. Americká WTI sa obchoduje okolo úrovne 48 USD (40,76 eura) za barel.

slovakia

left justify in out

Počas stredy vyskočili ceny čierneho zlata najviac od júna 2012. Investori sa však opäť sústredia na prezásobenosť trhu. Produkcia v USA vzrástla, čo podporilo špekulácie, že nadmerná ponuka, ktorá vyvolala vlaňajší pád cien, zrejme pretrváva. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

 

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.39 SEČ predával po 47,99 USD. To je o 49 centov menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si počas stredy pripísal 2,59 USD alebo 5,6 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 48,48 USD za barel. Februárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno na londýnskej burze ICE zlacnel o 60 centov na 48,09 USD za barel.

 

Produkcia ropy v USA sa v týždni skončenom 9. januára zvýšila o 60.000 barelov denne, uviedlo v stredu americké ministerstvo energetiky. Zásoby ropy v krajine vzrástli o 5,39 milióna barelov na 387,8 milióna barelov, čo o 9 % viac v porovnaní s ich 5-ročným priemerom pre toto obdobie roka.

 

Vzhľadom na pokračujúcu prezásobenosť trhu niektorí experti predpokladajú, že ceny čierneho zlata by mohli padnúť na 40 USD za barel alebo ešte o niečo nižšie. Analytici počítajú so stabilizáciou cien až v druhej polovici roka, keď sa dopyt začne z dôvodu sezónnych faktorov opäť zvyšovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies