Ceny ropy mierne vzrástli, za rok 2015 sa však očakávajú výrazné straty

NETKY.SK • 31 December 2015, 13:47 • 2 min
Ceny ropy mierne vzrástli, za rok 2015 sa však očakávajú výrazné straty

LONDÝN - Ceny ropy smerujú k ďalšiemu výraznému celoročnému poklesu, podobne, ako to bolo v roku 2014. Počas dnešného dňa síce zaznamenali rast, ten je však ako v prípade väčšiny posledných dní len veľmi mierny a nebude mať na výsledok končiaceho sa roka výraznejší vplyv.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú pokračujúce nadmerné zásoby ropy, čo je dôsledok vysokej produkcie členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj nečlenských krajín, akou je napríklad Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári vzrástla do 10.36 h SEČ o 11 centov na 36,71 USD (33,60 eura) za barel (159 litrov). Mierne nahor sa posunula aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent. Tá oproti stredajšej uzávierke vzrástla o 20 centov na 36,66 USD/barel.

 

Počas stredy (30.12.) zaznamenali ceny WTI aj Brentu pokles zhruba o 3 %, keď na trhy zapôsobila správa z amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane vzrástli. Podľa údajov ministerstva sa ropné zásoby v Spojených štátoch minulý týždeň zvýšili o 2,6 milióna barelov, zatiaľ čo ekonómovia predpokladali ich pokles o 2,5 milióna barelov.

 

"Zásoby v Európe dosahujú svoje maximum a v prípade Ázie očakávame, že ropné zásoby sa v 1. kvartáli budúceho roka výrazne priblížia k bodu saturácie. To znamená, že väčšia časť z prebytočného objemu zásob vo svete sa musí uskladňovať v USA," povedal komoditný analytik z banky SEB v nórskom Osle Bjarne Schieldrop. Navyše, produkcia ropy vo svete je stále vysoká, ani OPEC, ani Rusko nemajú záujem na jej znížení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies